x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tendinoza achileană

Tendinoza achileană

de Magda Colgiu    |    24 Aug 2010   •   00:00
Tendinoza achileană

Cunoscută şi sub numele de tendinopatia degenerativă, tendinoza achileană este explicată pe înţelesul cititorilor Jurnalului de sănătate de medicul Sebastian Diaconescu, specia­list recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.

"Afecţiunea este asociată cu o degenerare progresivă a tendonului achilean, care ar trebui menţinut sănătos şi funcţional de o circulaţie sanguină proprie, optimă", afirmă medicul.  
"Se poate întâmpla ca tendonul achilean să nu funcţioneze corect din cauza microrupturilor repetate şi a capacităţii lui limitate de a se vindeca singur. Afecţiunea afectează, în gene­ral, pacienţii cu vârsta peste 35 ani." Există două forme ale acestei afecţiuni: inserţională şi noninserţională.


DIAGNOSTICUL
Cel mai frecvent sunt afectaţi de tendinoză achileană persoanele relativ tinere, cu vârste între 35 şi 45 de ani, care practică sporturi ce implică alergarea. "Pentru că este o afecţiune ce poate fi agravată de erorile de antrenament, recomand mare atenţie la erorile de antrenament." Tendinoza se diagnostichează uşor, deoarece atât tendonul, cât şi piciorul sunt dureroase, iar palparea profundă produce la rândul ei durere.

Medicul Sebastian Diaconescu mai precizează că diagnosticul poate fi pus dacă:
● la palparea profundă a tendonului se simt noduli, ce pot fi descoperiţi chiar de pacient;
● muşchii posteriori ai gambei sunt lipsiţi de elasticitate, ceea ce poate accentua durerea;
- pacientul nu se poate ridica pe vârfuri sau, dacă reuşeşte, o face cu mare greutate.

Un pacient care suspec­tează o tendinoză, pe baza acestor simptome, trebuie să consulte specialistul în recupera­re, recomandă medicul consultat de Jurnalul de sănătate, deoarece afec­ţiunea ar putea fi con­fun­dată cu guta, bursita sau diferite spondilartropatii.  


TRATAMENTUL
Simptomele pot dura mai multe luni. Totuşi, "există şi pacienţi care nu acuză durere, în ciuda unui tendon morfologic anormal", spune specialistul.

Tratamentul este dificil, din cauza potenţialului limitat al tendonului de a se vindeca. Primele recomandări sunt: repausul, aplicarea de comprese cu gheaţă şi, dacă este cazul, medicaţie antiinflamatoare.

De asemenea, este necesară corecţia posturii incorecte a piciorului cu încălţăminte corespunzătoare şi, uneori, cu talonete ce înalţă călcâiul.
"Tratamentul începe cu un program foarte atent de stretching achilean, care poate stimula procesul de vindecare. Apoi, se trece la un program specific de kinetoterapie, cu exerciţii speciale pentru musculatura posterioară a gambei. Iniţial, este necesară o perioadă de repaus, care poate fi însoţită de o imobilizare într-o orteză sau într-o încălţăminte specială. Apoi, urmează mobilizarea progresivă, dar cu evitarea temporară a activităţilor repetitive de alergat.

Exerciţiile de recuperare, recomandate de medicul Sebastian Diaconescu, împreună cu profesorul doctor Eugen Caracaş, kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti, au rolul de a stimula procesul de vindecare, de aceea ele trebuie efectuate cu conştiinciozitate, în fiecare zi.

ATENŢIE!

● Exerciţiile fizice sunt reluate gradat, fiind obligatoriu ca ele să fie nedureroase: înot, ciclism, plimbat, jogging uşor.
● Dacă durerea reapare, exerciţiile fizice trebuie stopate, obligatoriu.
● Dacă este necesar, va fi recomandată scăderea în greutate.
● Dacă, după şase luni de tratament conservator condus corect, nu se obţine eliminarea durerii, este necesară intervenţia chirurgicală.

×
Subiecte în articol: armonia trupului