x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

23 Iun 2012   •   17:39
Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

"Acesta este un studiu care ii va irita cu siguranta pe sustinatorii psihanalizei traditionale", se afirma la inceputul articolului din Le Figaro. Se stia deja ca terapiile comportamentale si cognitive (TCC) trateaza depresia si limiteaza riscurile de recidiva - cu atat mai mult cu cat ele sunt asociate cu un tratament medicamentos.

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern din orasul american Chicago au demonstrat ca aceste consultatii sunt mai bine primite de pacienti atunci cand ele sunt realizate prin telefon.

"In practica lor cotidiana, specialistii au constatat ca jumatate dintre pacienti renunta la tratament inainte de incheierea acestuia", afirma cercetatorii americani. "Lipsa timpului, a banilor si a mijloacelor de transport sunt citate ca principale obstacole".

Pentru a masura rata de adeziune la TCC, cercetatorii americani au propus unui numar de 325 de pacienti, suferind de depresie moderata, un ciclu de 18 sedinte cu medici generalisti instruiti pentru acest experiment. Bolnavii au fost repartizati in doua grupuri - unul monitorizat doar prin telefon, celalalt, prin metoda clasica a sedintelor fata in fata. Rezultatul: 20% dintre bolnavii din primul grup au renuntat la terapie, comparativ cu 32% din cel de-al doilea grup.

In ambele grupuri, starea pacientilor a cunoscut progrese importante, au declarat autorii acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA). Insa beneficiile au fost superioare, la sase luni de la incheierea tratamentului, pentru pacientii care au intrat in contact direct cu medicii lor. Astfel, prezenta fizica a terapeutului pare sa ofere pacientului o capacitate mai mare de a trece peste depresie, dupa incheierea consultatiilor.

Dupa parerea cercetatorilor, telefonul ramane, in ciuda acestor rezultate, un mijloc eficient de tratament pentru pacientii care nu pot sau care nu vor sa se deplaseze.

Depresia este o boala psihica foarte raspandita, care ii face pe oameni sa aiba ganduri pesimiste, sa sufere o pierdere de energie, o scadere a dorintelor si a placerii, sa se teama de viitor si sa devina tristi. Ea este adeseori asociata cu angoasa si cu tulburarile somnului.

(MEDIAFAX)
×