x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet TRICHINELOZĂ - Atenţie la carnea de porc!

TRICHINELOZĂ - Atenţie la carnea de porc!

de Steluta Indrei    |    03 Oct 2008   •   00:00
TRICHINELOZĂ - Atenţie la carnea de porc!

Carnea de porc şi cea de vânat se află pe masa tot mai multor români o dată cu începutul sezonului rece. Dar trebuie să ştim că ne expunem îmbolnăvirilor dacă mâncăm carne neexaminată de autorităţile sanitare.



Carnea de porc şi cea de vânat se află pe masa tot mai multor români o dată cu începutul sezonului rece. Dar trebuie să ştim că ne expunem îmbolnăvirilor dacă mâncăm carne neexaminată de autorităţile sanitare.

Ministerul Sănătăţii Publice avertizează că în ultimele săptămâni au fost raportate mai multe focare familiale de trichineloză. Medicii spun că principalul factor de îmbolnăvire este consumul cărnii de porc sau de vânat neexaminată din punct de vedere trichineloscopic. De asemenea, prepararea cărnii în sânge şi consumul unor preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnaţi, şuncă) reprezintă alte riscuri de îmbolnăvire. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Şi cei care achiziţionează carne din alte locuri decât centrele autorizate se pot îmbolnăvi de trichineloză.

CONTAMINARE ŞI SIMPTOME
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreţ, urs) sau de cal, care conţine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Boala nu se transmite de la om la om. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, însă există şi forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate. Manifestarea bolii depinde de cantitatea de carne mâncată, de gradul de contaminare a acesteia şi de rezistenţa organismului. Printre simptomele trichinelozei se numără: tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile de la consumul de carne contaminată. Mai apar febră, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivită, dureri musculare şi slăbiciune musculară severă. Medicii recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte de urgenţă la medic. Populaţia este sfătuită să achiziţioneze carne numai din centrele comerciale care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar. Carnea de porc provenită din gospodăria proprie sau cea de vânat trebuie prezentată la control sanitar-veterinar.

×
Subiecte în articol: carne alimentaţie sănătoasă