x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Echilibru între serviciu și sănătate

Echilibru între serviciu și sănătate

de Paul Bardasu    |    25 Sep 2023   •   06:45
Echilibru între serviciu și sănătate

Angajații din România lucrează, în medie, 39,8 ore pe săptămână, poziționându-se cu mult peste media europeană de 36,4 ore, potrivit Eurostat. Pe de altă parte, românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical în primul trimestru din 2023, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor CNAS. Într-o lume în care frontierele dintre serviciu și odihnă sunt tot mai neclare, această statistică ne face să reflectăm asupra profundului impact al ritmului de muncă asupra stării generale de sănătate a populației active din țară.

Dincolo de cifre și rapoarte, realitatea cotidiană a angajaților se conturează în mod clar. Oboseală cronică, stres și sentimentul constant de epuizare sunt simptomele unui stil de viață marcat de ore lungi și presiune constantă. Sunt antreprenori care profită de acest fapt și propun soluții din care toate părțile ies câștigătoare: ei - ca business, angajatul - care are o viață sănătoasă, dar și angajatorul - care beneficiază de o productivitate sporită. Să vedem care sunt programele de wellbeing (starea de bine) la care apelează cel mai mult companiile, identificate de Talent Reserve, o agenție de resurse umane.

Fructe la birou - Oferite zilnic sau săptămânal, acestea au un impact demonstrat asupra nivelului de energie și a sănătății oamenilor.

Masaj la birou - Este unul dintre cele mai apreciate programe de wellbeing, reducând stresul, crescând productivitatea și îmbunătățind calitatea somnului.

Abonamente la sală - Compania sponsorizează costul abonamentului pentru angajat, întreg sau parțial.

Organizarea de workshop-uri de nutriție - Este un program nu foarte răspândit, dar apreciat de angajați.

Workshop-uri de gătit mâncare sănătoasă - Companiile angajează bucătari care fac demonstrații de gătit rețete simple și sănătoase.

Organizarea „zilei sănătății” - Poate fi orice zi, de exemplu„miercurea sănătoasă”, în care angajaților li se va reaminti să aibă un stil de viață cât mai sănătos: fie să meargă pe jos în acea zi sau cu bicicletă, fie să mănânce cât mai multe fructe și/sau legume, fie să se ducă la sala de sport etc.

„Luni fără carne”- Poate fi orice zi a săptămânii, însă luni ar fi cea mai potrivită zi, ținând cont că vine după weekend, când oamenii mănâncă de obicei mai mult și mai greu.

Organizarea de „walking meetings” sau „standing meetings” - Ședințe ținute în picioare sau, mai rar, chiar în mers. Pe lângă efectul benefic asupra stării fizice, studiile susțin că oamenii sunt mai eficienți în a ajunge la o concluzie atunci când stau în picioare decât atunci când stau jos. Plus că rezolva problema șederii pe întreg parcursul zilei pe scaun, la birou.

Provocări de fitness - Acestea pot fi organizate săptămânal sau lunar. De exemplu: câți km aleargă, câți km merge cu bicicleta, câte flotări, câte bazine de înot etc. La sfârșitul lunii câștigătorul primește un premiu.

Organizarea de workshop-uri de „mindfulness” - Aceste workshop-uri organizate la birou au început să devină din ce în ce mai populare în România. Sesiunile de meditație ghidată ajută angajații să se elibereze de stres, de îndoieli și de frici, obținând la final o stare de spirit bună și optimistă.

Provocarea „21 de zile de recunoștință” - Timp de 21 de zile angajații sunt încurajați să își noteze cel puțin 3 lucruri pentru care sunt recunoscători în ziua respectivă. Cercetările au demonstrat că cei care practică recunoștința în mod frecvent au o stare de spirit mult mai bună și reacționează într-un mod mult mai echilibrat și pozitiv la lucrurile negative sau neplăcerile ce apar în viețile lor.

Program de lucru flexibil - Este un beneficiu foarte apreciat și cu rezultate pozitive în creșterea eficienței, la fel ca lucrul de acasă.

Includerea recunoașterii meritelor ca parte din cultura companiei - Una din cele mai dorite și ușor de realizat inițiative de wellbeing este simpla recunoaștere a efortului și a realizărilor angajaților. Această acțiune poate fi făcută personal, în fața echipei, pe e-mail, sub forma unui program de genul „angajatul lunii/trimestrului/anului” sau poate fi un simplu „bilet de mulțumire”.

Oferirea de concedii sabatice - Este un beneficiu cu impact considerabil asupra stării de bine a angajatului, o practică care devine din ce în ce mai populară în organizații. De obicei acesta se oferă angajaților cu min 4-5 ani vechime în companie și durata concediului poate varia între 2 și 12 luni. Majoritatea acestor concedii sunt condiționate însă că în perioada respectivă angajatul să aibă o activitate: fie să călătorească, fie să studieze, fie pentru proiecte personale. Este des întâlnită în țările vestice.

Oferirea unei zile de concediu de ziua de naștere - Este un beneficiu foarte apreciat de angajați, dar nu atât de răspândit în rândul angajatorilor.

Short Friday - Ținând cont că pe timpul verii activitatea este una mai redusă în multe domenii, se poate acorda vinerea un program redus, fără că acest lucru să aibă un impact negativ asupra eficienței.

„Pets în the office” - Această acțiune devine tot mai populară, datorită beneficiilor dovedite ale prezenței animalelor de companie la birou: reducerea stresului, creșterea productivității, retenție mărită, o creștere apreciabilă a comunicării interne, îmbunătățirea moralului, inclusiv creșterea stării de bine a animalului de companie.

Oferirea de gratuități - Cele mai populare sunt abonamentele la canalele de filme, bilete la concerte, baterii portabile etc.

Camera de recreere/jocuri - Acest beneficiu este foarte răspândit în general în companiile IT.

Oferirea unui buget pentru cărți de dezvoltare personală - Stabilirea unui buget lunar pentru achiziționarea de cărți de dezvoltare personală este o practică care s-a dovedit utilă și foarte apreciată de angajați.

Organizarea de workshop-uri pe teme financiare - Workshop-uri în care angajații să învețe cum să își gestioneze eficient veniturile au devenit foarte populare și apreciate în toată lumea.

Productivitatea, obținută într-o stare optimă fizică și mentală

Alina Bota este fondator LevelUp Vision, o companie care oferă un program integrat de fitness personalizat, nutriție și lifestyle coaching pentru angajați. Antreprenoarea punctează: „În lumea contemporană, fiecare minut în plus petrecut la birou, dincolo de a fi o sursă de mândrie profesională, poate deveni, paradoxal, o pierdere atât pentru individ, cât și pentru organizație. Angajatorii și angajații trebuie să reconsidere ideea de productivitate. Aceasta se poate obține doar atunci când angajații sunt într-o stare fizică și mentală optimă, iar acest lucru ar trebui să fie o prioritate pentru orice organizație. Astfel, putem redefini ceea ce înseamnă succesul în era modernă, transformându-l dintr-o alergare epuizantă într-o călătorie care ne împlinește și profesional și personal".

×
Subiecte în articol: Wellbeing productivitate