x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri E oficial: România Liberă îşi umflă tirajul!

E oficial: România Liberă îşi umflă tirajul!

03 Feb 2012   •   16:03
E oficial: România Liberă îşi umflă tirajul!

In urma controalelor BRAT (Biroului Roman de Audit al Tirajelor) efectuate in perioada aprilie-decembrie 2011 reiese clar ca Romania Libera si Sapte Seri umbla cu cioara vopsita: ambele publicatii au declarat un tiraj mai mare decat cel real. De ce oare sa-si declare niste publicatii tiraje cu mult mai mari? Raspunsul este simplu: ca sa pacaleasca agentiile si clientii de publicitate si sa atraga in paginile lor bugete care nu li se cuvin. Conform BRAT, la cotidianul Romania Libera s-au facut, anul trecut, 28 de controale. In sase dintre ele s-au gasit diferente intre cantitatea declarata si cea reala, din tipografie, cuprinse intre 12.000 si 42.000 de exemplare.

"Daca comparam cantitatea mentionata pe comanda editorului catre tipografie cu tirajul tiparit controlat efectiv de BRAT, gasim 6 cazuri in care cele doua cifre difera. Unele dintre aceste cazuri pot fi justificate de ora efectuarii controlului si, in general, acest tip de diferente pot aparea punctual la controlul in teren. Avand in vedere specificul activitatii de tipar si difuzare, exista cauze justificate in care astfel de situatii apar si ele nu sunt de natura sa puna sub semnul intrebarii rezultatul controlului. BRAT a decis sa efectueze un control extins in cazul acestei publicatii (n.n. Romania Libera) avand in vedere si alti factori observati de reprezentantul nostru la momentul controlului si care, coroborati cu evolutia rezultatelor de audienta si tiraj in cazul ziarului, au condus la concluzia ca un control mai extins va fi de natura sa clarifice situatia tirajului acestei publicatii", a declarat Arina Ureche, director general BRAT, pentru jurnalul.ro.

BRAT le-a transmis editorilor informatii cu privire la rezultatului controlului, imediat dupa finalizarea acestuia, rugandu-i sa ofere informatiile suplimentare necesare in clarificarea rezultatului controlului. "Si in cazul Romania Libera rezultatul controlului a fost transmis editorului, dar nu au fost solicitate clarificari, ele nefiind necesare din acest punct de vedere. Am avut mai multe intalniri si discutii cu reprezentantii cotidianului, acestia incurajand BRAT sa efectueze un numar mai mare de controale in vederea eliminarii suspiciunilor cu privire la tirajul tiparit de publicatie", spune Arina Ureche. In urma analizei rezultatului controlului in teren si a aspectelor mentionate mai sus, Consiliul Director a decis ca BRAT sa realizeze inca un numar de 30 de contoale in perioada urmatoare.

Urmatoarele rezultate ale controalelor BRAT vor fi facute publice cel mai probabil in luna martie. "Noul website BRAT va fi functional si va permite publicarea saptamanala, intr-un format adecvat, a rezultatului controlului, conform regulilor aprobate de AG DAT. Daca totusi vom estima ca finalizarea websiteului va fi amanata, voi propune CD BRAT ca urmatoarea publicare a rezultatului controlului sa o facem trimestrial, la finalul fiecarui trimestru. Concret, daca CD BRAT va accepta propunerea, urmatoarea publicare va fi in martie, cu date saptamanale, sau la inceputul lunii aprilie, pentru perioada ianuarie – martie 2012", a mai spus directorul general Biroului Roman de Audit al Tirajelor.

In luna ianuarie a acestui an, doamna Arina Ureche a confirmat pentru Jurnalul National ca "exista neconcordante cand te uiti la raportul intre datele de audienta si datele de tiraj" ale Romaniei Libere si a specificat ca acest "subiect delicat" a fost atins in decembrie 2011, la sedinta BRAT la care s-au discutat rezultatele preliminare SNA (Studiul National de Audienta), urmand sa faca publice rezultatele finale in luna februarie.

De asemenea, Doru Buscu, redactorul-sef al Catavencilor, a semnalat aceste probleme evidente in paginile publicatiei pe care o conduce, inca din iulie 2011. El a reluat acest text pentru Jurnalul National, cateva luni mai tarziu, in cadrul unui interviu: "Ziarele vind spatiu publicitar pe baza audientei. Audienta, la rindul ei, se masoara in 2 feluri: obiectiv, prin SNA, si subiectiv, prin BRAT. SNA, adica Studiul National de Audienta e un sondaj prin care cititorii sint intrebati ce ziare citesc. Dupa regulile statisticii, acesta e o masurare obiectiva, incluzand erorile acceptate. BRAT, adica Biroul Roman pentru Auditul Tirajelor, e o declaratie a editorului bazata pe facturile de tipografie. SNA iti arata, deci, citi oameni te citesc independent, in timp ce BRAT zice cite exemplare declari tu ca vinzi. Citeva cifre BRAT: Adevarul - 44 802, Jurnalul - 40 193, Gazeta sporturilor - 40 286 si Romania libera - 41 346. Acum sa vedem cifrele SNA: Adevarul 550 000, Jurnalul - 576 000, Gazeta - 688 000, Romania libera – 145.000. Acum sa presupunem ca am luat bacalaureatul si stim sa facem operatia aritmetica numita impartire. Impartind cititorii fiecarei publicatii la exemplarele declarate vandute, obtinem, in cazul Adevarul, Jurnalul si Gazeta un rezultat de peste 12 cititori pe editie. Acelasi grad de multiplicare il gasim la mai toate publicatiile. La Romania libera obtinem insa doar 3,5. Asta se cheama fals si uz de fals in declaratiile de tiraj vindut. Sau, dupa standardele familiei Adamescu, performanta media". In cadrul aceluiasi interviu, Buscu explica ce urmareste sa demonstreze Dan Adamescu, patronul Romaniei Libere, cand declara vanzari cu mult mai mari decat cele reale: "Urmareste sa pacaleasca agentiile si clientii de publicitate. In ultimii trei ani, bugetele pe print s-au contractat dramatic. De fapt, sunt cam zece la suta din ceea ce erau in 2007. Romania libera falsifica numarul exemplarelor vandute ca sa atraga in paginile ziarului bugete care nu i se cuvin".

Comunicatul BRAT
"In conformitate cu prevederile Regulamentului de Control al Cifrelor de Difuzare, BRAT a organizat in perioada aprilie - decembrie 2011 un numar de 298 de controale ale tirajului tiparit pentru un numar de 121 dintre publicatiile auditate de asociatie. Controalele in teren au avut loc in tipografii sau locatiile ale editorilor. Rezultatele controlului in teren asupra tirajului tiparit efectuat de BRAT in perioada aprilie - decembrie 2011 poate fi consultat de membri BRAT la aceasta adresa http://brat.ro/index.php?page=documente#2. Toate documentele si informatiile colectate pe parcursul controlului vor fi transmise catre auditori si vor fi utilizate in cadrul procesului de audit al tirajelor efectuat de acestia", se arata in comunicatul BRAT."

×
Subiecte în articol: brat romania libera