Asociația de Arbitraj Instituționalizat organizează o nouă conferință, pentru specialiștii din domeniul juridic, justițiabili, cât și pentru reprezentanții instituțiilor publice centrale și locale. Evenimentul, intitulat ”Arbitrajul – jurisdicție alternativă cu caracter privat!” va reliefa modul în care arbitrajul poate fi o alternativă reală la instanța statală de judecată, avantajoasă pentru justițiabili, și care aduce multiple beneficii statului român.
În cadrul evenimentului vor fi dezbătute teme de interes teoretic și practic din domeniul arbitrajului, respectiv: Istoria arbitrajului în România; Arbitrajul instituționalizat versus instanța statală de judecată; Convenția arbitrală – elementul central al procedurii arbitrale; Capacitatea persoanelor juridice de drept public de a încheia convenții arbitrale; Hotărârea arbitrală – hotărâre definitivă și executorie; Expertiza contabilă - probă în procedura arbitrală; Interferenţa dintre arbitraj și mediere; Executarea hotărârilor arbitrale. La eveniment au confirmat participarea conducătorii unor instituții centrale și locale, parlamentari, avocați, consilieri juridici, mediatori, experți contabili și topo, reprezentanții mediului de afaceri și arbitrii.
”Este prima noastră activitate la Ploiești, la care vor participa invitați din afara tribunalului și asociației. Ne așteptăm la o participare numeroasă. Au confirmat prezența subpefectul de Prahova și conducerea primăriei Ploiești. Și-au anunțat participarea și agenți economici importanți din Prahova și din județele învecinate. Dorim să convingem agenții economici și instituțiile publice că suntem o alternativă viabilă la instanța de judecată de drept comun, rapidă, confidențială, flexibilă și cu costuri reduse. Va fi pusă în discuție și capacitatea instituțiilor publice de a încheia convenții arbitrale și, implicit, de a soluționa litigiile prin arbitraj”, explică președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, Rodica Vlaicu.
Teme de interes pentru firme
Câteva titluri ale temelor care vor fi dezbătute sunt: ”Considerații privind istoria arbitrajului în România” prezentată de - arbitru – avocat Daniela Tebeșoi, sau ”Arbitrajul și Justiția Statală - o paralelă necesară”, care pune față în față avantajele și dezavantajele justiției statale și ale arbitrajului instituționalizat, redactată de arbitru prof. univ. dr. Neculae Năbărjoiu și arbitru - avocat Raluca Roșca. De asemenea, ”Convenția arbitrală – element cheie în cadrul construcției arbitrale” o lucrare interesantă și deosebit de utilă atât specialiștilor în domeniu, cât și simplilor cetățeni care doresc să-și soluționeze litigiile prin procedura arbitrală. Autorul lucrării este arbitru Rodica Toth.
Comunicarea arbitrului Elena Burlan - ”Capacitatea instituțiilor publice de a încheia convenții arbitrale” - va pune în dezbatere posibilitatea dată de legiutor instituțiilor publice de a opta pentru arbitraj atunci când sunt parte în diferite tipuri de litigii. ”Expertiza contabilă - probă în procedura arbitrală”, comunicarea contabilului Ion Iancu, director executiv al CECCAR Filiala Prahova, va va reliefa importanța expertizei contabile în dezlegarea unor cauze comerciale. Se vor mai dezbate teme precum ”Interferențe între activitatea arbitrilor și cea a mediatorilor” (arbitru-mediator Elena Rida), ”Hotărârea arbitrală – hotărâre definitivă și obligatorie”, care demonstrează că ”hotărârea arbitrală nu este cu nimic mai prejos decât hotărârea judecătoreacă”, sau ”Punerea în executare a hotărârilor arbitrale ”, care va aduce în atenția celor prezenenți dispozițiile art. 615 din Codul de procedură civilă, care arată că ”Hotărârea arbitrală constituie titlu executoriu și se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească”.
Cei interesați sunt așteptați joi, 18 mai, de la ora 14.00, în Sala ”Daimond”, din cadrul Hotelului Best din Ploiești. Intrarea este gratuită.