x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa din Viena va dicta preţul gazelor în România

Bursa din Viena va dicta preţul gazelor în România

de Adrian Stoica    |    12 Feb 2018   •   14:11
Bursa din Viena va dicta preţul gazelor în România
Sursa foto: ekipaj/Getty Images/iStockphoto

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis să majoreze preţul de referinţă al gazelor naturale extrase în România, stabilind o nouă formulă de calcul. Noul preţ de referinţă va reprezenta, odată cu intrare lui în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, valoarea minimă sub care preţul folosit pentru calcularea redevenţelor nu poate coborî.

 

Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă precizează că acesta va ţine cont de preţurile de tranzacţionare de pe bursa din Viena exprimate în euro/MWh. Acesta va fi înmulţit cu valoarea puterii calorice superioare medii anuale a gazelor naturale în România în anul anterior celui în care se fac evaluările, exprimată în KWh/Smc, şi cu rata medie de schimb valutar lei/euro, exprimată în lei, din luna anterioară perioadei pentru care se calculează preţul de referinţă. Noul preţ de referinţă va fi calculat lunar.

Actualul preţ de referinţă este nemodificat din 2008, el fiind stabilit la 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 lei/MWh, deşi preţul pieţei a ajuns la 89 de lei pe MWh.

Conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, bugetul de stat încasează anual redevenţe petroliere de aproximativ un miliard de lei, calculate la preţul de referinţă din 2008. Producătorii interni de gaze au cerut ca raportarea să se facă fie la preţurile de tranzacţionare de pe Bursa de Mărfuri de la Bucureşti, fie să se renunţe la introducerea unui preţ administrativ în contextul unei pieţe liberalizate.

 

Guvernul a finalizat la sfârşitul anului trecut proiectul noii legi a redevenţelor petroliere, iar acestea vor ţine cont de preţul de referinţă şi vor putea fi modificate periodic

×
Subiecte în articol: gaze