x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedieri fara avizul sindicatelor

Concedieri fara avizul sindicatelor

11 Feb 2005   •   00:00

Modificarile Codului Muncii privind concedierea ii nemultumesc pe reprezentantii sindicatelor. Patronii considera, in schimb, ca unele prevederi sunt benefice.

CRISTIAN PETRU, IOHANNA ONACA PURDEA

SCANDAL. Sindicatele sunt nemultumite de modificarile care vor fi aduse Codului Muncii si ameninta cu proteste
Concedierea colectiva presupune, potrivit articolului 68 din Codul Muncii, disponibilizarea intr-o perioada de 30 de zile calendaristice a cel putin cinci salariati (in cazul fimelor care au intre 20 si 100 de angajati). Modificarile propuse de Ministerul Muncii precizeaza ca se poate vorbi de concediere colectiva doar daca sunt disponibilizati cel putin 10 salariati.

PARERI. Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) sustine ca in privinta concedierii colective este realista cresterea numarului minim de salariati care trebuie disponibilizati pentru a fi considerata astfel, acest numar reprezentand 10%-50% din numarul total al salariatilor unei societati. Mai mult, din perspectiva integrarii europene si a necesitatii implementarii acquis-ului comunitar, aceasta prevedere se inscrie in linia directivei europene in materie, mai spun reprezentantii UNPR.

"Modificarile sunt explicate invocandu-se Directiva Europeana 98/59/CE. Dar este abuziv interpretata. Unele directive trebuie preluate intocmai, in timp ce altele nu. Directiva aceasta nu este obligatoriu sa fie preluata", sustine Ovidiu Popescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliat la Cartel Alfa.

In ceea ce priveste prevederea potrivit careia salariatii pot fi concediati atunci cand indeplinesc varsta legala de pensionare, chiar daca nu au depus o cerere in acest sens, reprezentantii UNPR sunt de parere ca aceasta nu exclude posibilitatea patronului de a pastra acesti salariati daca sunt competenti. Patronul isi pastreaza totodata dreptul de a oferi postul respectiv unui tanar care sa contribuie prin cunostintele sale la profitabilitatea si eficienta societatii, mai spune UNPR.

MASURI SOCIALE. Nici modificarile articolului 69 nu ii multumesc pe sindicalisti. Astfel, potrivit proiectului de modificare, angajatorul nu mai este obligat ca, in cazul concedierilor colective, sa intocmeasca un plan de masuri sociale sau sa propuna salariatilor programe de formare profesionala. Articolul 70 prevede ca angajatorul are obligatia sa notifice in scris sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii sindicatelor intentia de concediere colectiva, cu cel putin 45 de zile inaintea emiterii deciziilor de concediere. "Nu suntem de acord cu reducerea de la 45 de zile la 30 de zile a acestei perioade. Era o perioada suficienta pentru a putea fi consultate modalitatile in care fiecare persoana va putea fi concediata. In ianuarie 2003 s-a facut o simulare si s-a vazut ca 45 de zile reprezinta perioada cea mai buna. In Directiva Europeana invocata de Ministerul Muncii in acest caz nu este precizat nici un fel de termen", spune Ovidiu Popescu.

SCHIMBARI BUNE PENTRU PATRONI. Patronii considera ca o serie de schimbari pe care le va aduce Codul Muncii sunt binevenite. Potrivit articolului 53, alineatul 1, salariatii care isi intrerupeau temporar activitatea beneficiau de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, care era de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Proiectul de modificare prevede ca indemnizatia va fi fixa, de 75% din salariul de baza. UNPR considera ca aceasta este o masura benefica atat pentru angajat, cat si pentru angajator. "Aceasta elimina posibilitatea arbitrariului in ceea ce priveste stabilirea cuantumului acestei indemnizatii. De asemenea, cuantumul fix de 75% este in deplin acord cu posibilitatile reale ale firmelor fortate sa isi intrerupa temporar activitatea", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

OPINIE
Uniunea Nationala a Patronatului Roman considera oportuna eliminarea obligativitatii angajatorului de a propune un alt loc de munca celui concediat pe motive de necorespundere profesionala, intrucat se pastreaza posibilitatea de a propune salariatului un alt loc de munca corespunzator calificarii si aptitudinilor sale. "Pe de alta parte, daca salariatul este concediat pe motiv ca este inapt din punct de vedere medical, exista alte forme de a-l recompensa sub forma masurilor sociale cu aplicare imediata", spune Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
×
Subiecte în articol: economic unpr