x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România și-a stabilit ca „obiectiv prioritar” împrietenirea cu insulele mici subdezvoltate. Valoarea schimburilor comerciale, 58.000 de dolari

România și-a stabilit ca „obiectiv prioritar” împrietenirea cu insulele mici subdezvoltate. Valoarea schimburilor comerciale, 58.000 de dolari

de Adrian Stoica    |    26 Apr 2024   •   07:40
România și-a stabilit ca „obiectiv prioritar” împrietenirea cu insulele mici subdezvoltate. Valoarea schimburilor comerciale, 58.000 de dolari

Diplomația economică este o componentă importantă a politicii externe a oricărui stat. Așa ar trebui să fie și pentru România, dar acest lucru nu prea se întâmplă. Lipsa unei strategii clare și coerente la nivelul Guvernului este vizibilă, iar acest lucru duce de ani de zile la o eficiență scăzută în promovarea intereselor economice ale țării noastre.

De asemenea, putem vorbi și despre lipsa de coordonare între diversele instituții ale statului și agențiile responsabile de promovarea intereselor economice ale României în străinătate. În ciuda acestei realități, diplomația românească a reușit să dea recent o puternică lovitură de imagine, fiind numită vicepreședinte din partea Grupului Est-European al Comitetului Pregătitor al celei de-a patra Conferințe Internaționale privind Statele Insulare Mici în Curs de Dezvoltare (SIDS), care va fi găzduită de Antigua și Barbuda, la St John’s, în perioada 27-30 mai 2024. 

Organizarea unui eveniment de asemenea amploare reprezintă o provocare pentru economia de mici dimensiuni a unui stat precum Antigua şi Barbuda. Drept urmare, se caută finanţare din partea partenerilor externi pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a evenimentului. Și aici intervine România, care va aloca 35.000 de dolari americani pentru finanțarea evenimentului. Banii vor veni din bugetul Ministerului Mediului, suma fiind echivalentă cu valoarea schimburilor comerciale dintre cele două state. „România, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Pregătitor al celei de-a patra Conferințe Internaționale ONU privind Statele Insulare Mici în Curs de Dezvoltare (SIDS), are drept obiectiv prioritar dezvoltarea și întărirea cooperării cu statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS), care privește și palierul demersurilor generale ale țării noastre de a contribui la combaterea schimbărilor climatice, inclusiv la nivel internațional”, se arată într-un proiect de hotărâre elaborat în acest sens de Ministerul Mediului.  

Valoarea schimburilor comerciale, cât prețul unei garsoniere

Importanța relațiilor diplomatice și economice dintre România  și statul Antigua şi Barbuda despre care vorbește Ministerul Mediului  este una greu de deslușit, dacă ne uităm peste statistici. România și Antigua și Barbuda au stabilit relații diplomatice abia pe l5 aprilie 2018. Reprezentarea diplomatică a României în Antigua și Barbuda este asigurată de Ambasada României la Havana. În ceea ce privește schimburile comerciale, acestea sunt, practic, nule. Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Afacerilor Externe, la sfârșitul lui 2021 valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 58.000 de dolari, din care 36.000 de dolari au reprezentat exporturile românești și 22.000 de dolari au reprezentat importurile românești. Totuși, aceste cifre reprezintă o explozie a schimburilor comerciale, dacă ne uităm că în 2020, valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 4.700 de dolari, din care 4.400 de dolari au fost exporturi românești.

Purtatul hainelor de camuflaj, inclusiv de către copii, este considerată o infracțiune și este pedepsită cu amendă sau închisoare. Legislația din Antigua și Barbuda interzice relațiile între persoane de același sex.

Pentru cei mai mulți dintre români Antigua și Barbuda este o țară greu de localizat pe harta lumii, dar întărirea relațiilor politice și economice pe care o promite acum Guvernul va schimba, cu siguranță, situația în următorii ani, mai ales că principala atracție oferită de statul insular este turismul. Această țară este cunoscută pentru plajele sale frumoase, resorturile de lux și condițiile oferite pentru navigație. Pe lista produselor de export mai figurează produsele din alcool.  Romul, care este recunoscut pe plan internațional pentru calitatea sa,  și lichiorul sunt principalele produse de export. De asemenea, fructele exotice, produsele textile și din pielărie completează lista principalelor produse pe care această țară le trimite peste hotare. 

Regim special pentru investitori și paradis fiscal

Pentru a atrage investiții, această țară are un program de passport de investiții care le permite investitorilor străini să obțină  cetățenia  acestui stat. Pentru cei care doresc să-și ascundă averile de ochii fiscului, Antigua și Barbuda ar putea fi o atracție, având în vedere că are un sistem financiar offshore, ceea ce înseamnă un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă, motiv pentru care se consideră a fi un paradis fiscal.  

Istoria statului insular

El este situat în estul Mării Caraibelor, la limita cu Oceanul Atlantic.  Descoperită de Cristofor Columb în 1493, Antigua este colonizată de englezi începând cu 1632 și cedată oficial de Spania către Anglia în 1667. În 1967 devine teritoriu autonom al Uniunii Indiilor de Vest, stat asociat cu Regatul Unit. Antigua și Barbuda își proclamă la 1 noiembrie 1981 independența în cadrul Commonwealth-ului.   Insulele se desfășoară pe 442,6 km² (280 km² în Antigua și 161 km² în Barbuda). Ca vecini, insulele au Marea Caraibelor și nordul Oceanului Atlantic, iar la est-sud-est se afla Puerto Rico.

×
Subiecte în articol: REPER interes economic strategii