x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia românească a crescut de 9,5 ori mai mult decât creşterea medie a zonei euro

Economia românească a crescut de 9,5 ori mai mult decât creşterea medie a zonei euro

de Daniela Ivan    |    16 Noi 2014   •   22:50
Economia românească a crescut de 9,5 ori mai mult decât creşterea medie a zonei euro
Sursa foto: Economia românească a crescut de 9,5 ori mai mult decât creşterea medie a zonei euro

România a avut cea mai mare creştere economică din UE. Statistica UE arată că în trimestrul trei, economia românească a crescut de 9,5 ori mai mult decât creşterea medie a zonei euro.

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, potrivit unei estimări preliminare publicată de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Creşterea economică a României în al treilea trimestru din 2014 a fost de 9,5 ori mai mare decât creşterea medie a zonei euro şi de 6,3 ori mai mare decât creşterea economică medie a tuturor statelor membre ale UE, a declarat  ministrul delegat pentru Buget, Bogdan Darius Vâlcov. Acesta a mai precizat că economia a fost stimulată de măsuri precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, menţinerea cotei unice, de schemele de ajutor de peste 250 milioane euro în ultimii doi ani şi de creşterea absorbţiei fondurilor europene de la 7% în mai 2012 la 44%.

Şi românii au simţit creşterea

Oficialul MFP a afirmat că guvernul Ponta a transpus această creştere economică în buzunarele românilor, respectiv s-au reîntregit salariile pentru 1,2 milioane bugetari, un milion de persoane au beneficiat de creşterea salariului minim de la 700 lei la 900 lei, 15.000 de medici rezidenţi şi 14.000 de profesori debutanţi au beneficiat de salarii majorate în 2014, un milion de agricultori au beneficiat de creşterea subvenţiilor la hectar, de la 139 euro în 2013 la 159 euro în 2014 şi de plăti complementare de la bugetul de stat. Vestea bună este că PIB-ul României va fi în mod clar mai mare decât cel din 2008, anul de maximă expansiune a economiei româneşti, a declarat premierul Victor Ponta. “În primul rând, vom depăşi în mod clar PIB-ul din anul 2008, anul de maximă expansiune a economiei româneşti. Asta înseamnă că am încheiat un ciclu negativ şi că din acest moment România este într-adevăr la maximele sale de PIB şi de capacitate de dezvoltare economică”, a susţinut premierul. Acesta a mai precizat că tendinţa de creştere  a economiei româneşti este confirmată de exporturile Romaniei care au ajuns la 40 de miliarde de euro şi la sfârşitul anului vor depăşi cu mult bariera psihologică de 50 de miliarde de euro.

Nu a fost recesiune tehnică

Datele Eurostat confirmă datele Institutul Naţional de Statistică conform cărora economia României a crescut cu 0,5% în primul trimestru din 2014 faţă de trimestrul patru din 2013. Este practic o confirmare oficială că România nu s-a aflat în niciun moment al acestui an în recesiune tehnică, a spus ministrul delegat pentru Buget.

“În România uneori termenii sunt mai importanţi decât realitatea. S-a tot vorbit, s-a folosit în campania electorală termenul de recesiune în care s-a aflat România. Vă citesc din comunicatul INS: în urma revizuirii seriei brute conform sistemului european de conturi PIB-ul în trimestrul II a scăzut cu 0,3%, dar în trimestrul I a crescut cu 0,5% faţă de trimestrul IV din 2013. Mai pe româneşte, nu am fost niciodată în recesiune, niciodată. A fost o estimare după aceea rostogolită politic de către oameni care nu se pricep şi oameni care-şi doresc întotdeauna să fie rău în România şi avem acum confirmarea oficială că în trimestrul I din 2014 a fost creştere economică cu 0,5% faţă de trimestrul IV din 2013, un trimestru foarte bun din 2013. şi în acest fel România nu a fost niciodată în recesiune, nici măcar recesiune tehnică”, a afirmat premierul Victor Ponta.

×