x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri locale de garantare

Fonduri locale de garantare

10 Aug 2004   •   00:00

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) va infiinta, anul acesta, 15 fonduri locale de garantare a creditelor pentru IMM, potrivit lui Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. Fondul National de profil va functiona in regim de cogarantare.

ADRIAN N. IONESCU

Nu a fost stabilit inca plafonul maxim al garantiilor care vor fi acordate de fondurile locale pentru creditele contractate de IMM-uri, dar este in discutie valoarea de 100.000 de euro, a mai declarat Eugen Ovidiu Chirovici ieri, cu ocazia prezentarii activitatii ANIMMC pe primele 7 luni ale anului.

PROIECTUL. Fondurile locale de garantare care vor face parte din retea vor lucra si vor avea ca actionar unic Agentia, dupa modelul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC - IMM). Presedintele ANIMMC nu a dat detalii despre localizarea primelor 15 fonduri, dar a mentionat ca FNGC - IMM va functiona in calitate de co-garantor pentru valorile ce depasesc plafonul maxim, dar si in mod similar cu felul in care societatile de reasi-gurare lucreaza cu societatile de asigurare.

Totodata, FNGC - IMM va continua sa-si dezvolte reteua proprie de reprezentante teritoriale, acum in numar de 12.

CONJUNCTURA. "Este modul in care intelegem sa stimulam accesul IMM-urilor la finantare, avand in vedere ca, de data aceasta, dosarele nu vor mai fi transmise la Bucuresti pentru aprobare", a remarcat Chirovici. "Nu trebuie uitat ca facilitatile fiscale pot fi spulberate daca mediul de afaceri nu este stabil si previzibil. Ceea ce trebuie sa facem este sa fructificam cea mai mai importanta facilitate, si anume scaderea inflatiei la 9% si mai jos, in conditiile in care normele bancare practicate de banci sunt tot mai severe", a mai spus presedintele ANIMMC.

Bancile invoca normele privind garantarea ca pe o cauza a folosirii insuficiente a produselor de specialitate ale FNGC - IMM, a carui expunere este inca mult sub pragul maxim reglementat. Plafonul maxim de garantare a fost stabilit la un nivel de 3,5 ori mai mare decat capitalurile proprii ale Fondului, in prezent peste 530 miliarde lei. Numai capitalul social al acestuia va fi la sfarsitul anului 2004 de 620,36 miliarde lei, in timp ce valoarea garantiilor acordate de la infiintare este doar de aproape 450 miliarde lei. Dintre acestea exigibile au ramas garantii de numai 210 miliarde lei.

IMM-urile pot beneficia de garantiile FNGC - IMM la solicitarea proprie, dar nu se adreseaza direct acestuia, ci bancile sunt cele care ii "cumpara" produsele de garantare.

APOCALIPSA UE. Presedintele ANIMMC insista asupra faptului ca nu exista argumente temeinice care sa acrediteze ca integrarea in Uniunea Europeana va duce la falimentul unei ponderi semnificative a IMM-urilor romanesti, programele Agentiei urmand sa fie restructurate astfel incat eficacitatea lor sa fie amplificata.

Chirovici s-a declarat nemultumit de amploarea redusa in care intreprinza-torii apeleaza chiar si la programele de finantari nerambursabile ale agentiei, mentionand, ca de obicei, ca nu sunt suficiente demersurile guvernamentale de pregatire a sectorului pentru momentul aderarii.

"Antreprenorii trebuie sa fie ei insisi mai interesati sa fructifice aceste demersuri, pentru a exploata calitatile specifice ale unei IMM, printre care flexibilitatea si faptul ca segmentele lor de piata locale nu sunt vizate de marile companii europene", a conchis presedintele ANIMMC.

REZULTATE

Pana in prezent au fost eliberate granturi de numai 2.184 milioane lei, din cele 6.854 milioane angajate de ANIMMC, prin notificari de acord de principiu, in cadrul programului de sustinere a accesului IMM la servicii de consultanta. Bugetul programului pe 2004 este de 10 miliarde. Numarul solicitarilor aprobate a fost de 190, iar 115 cereri au fost refuzate din cauza neincadrarii in criteriile de eligibilitate sau a viciilor procedurale. In cazul programului de sprijinire a IMM pentru dezvoltarea exportului, situatia este mai nefericita. Fata de bugetul de 100 de miliarde au fost aprobate 113 cereri in valoare de 7.659 milioane lei, pentru care au fost inregistrate numai 40 de cereri de eliberare a grantului, insumand 1.911 milioane lei.
×
Subiecte în articol: economic