Vremea rece ne dă târcoale, iar foarte mulţi dintre români se gândesc deja cu groază la facturile pentru încălzire pe care le vor avea de plătit în lunile următoare.
Cel mai mare sistem centralizat de încălzire este în Bucureşti, numărul abonaţilor fiind de 562.027. Capitala este urmată de Timişoara cu 69.317 de apartamente branşate, Oradea cu 65.351 şi Constanţa cu 52.639 de apartamente conectate. În total, cele patru oraşe asigură aproape 59% din numărul total de abonaţi. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, doar în Timişoara nu a fost înregistrată nicio debranşare anul acesta, în timp ce în Oradea 790 de apartamente au ieşit din sistem, în Bucureşti 220, iar în Constanţa 10, potrivit datelor comunicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Scumpire de 250% la polul frigului
Cea mai spectaculoasă scumpire, de 250%, o vor avea de suportat locuitorii de la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, o zonă recunoscută ca fiind polul frigului în România. De la 133,46 lei/Gcal, cât au plătit în iarna trecută, proprietarii celor 590 de apartamente care mai sunt branşate la sistemul centralizat vor trebui să achite 332,79 lei/Gcal, în condiţiile în care şi primăria va acoperi o parte din preţul de producţie care a sărit la circa 400 lei/Gcal. Aproape la fel de oropsiţi sunt şi locuitorii Constanţei, care vor avea de suportat o creştere a tarifelor de 170%. Dacă iarna trecută au plătit 230 lei/Gcal, acum cei 52.639 de abonaţi vor plăti 427,47 lei/Gcal
La Lehliu a rămas ca în gară. Cel mai scump din ţară
În schimb, pentru locuitorii oraşului Lehliu Gară, judeţul Călăraşi, lucrurile stau la fel ca iarna trecută. Adică foarte prost. În lipsa subvenţiei de la primărie, cei 174 de abonaţi ai sistemului centralizat vor plăti şi în această iarnă cel mai mare tarif din ţară, 471,89 lei/Gcal.
Topul celor mai mici tarife
Cei mai fericiţi sunt locuitorii Beiuşiului, care plătesc doar 95 de lei/Gcal, la fel ca anul trecut, dar ei au avantajul că încălzirea se face cu ajutorul apei geotermale. Gigacaloria furnizată aici a reuşit anul acesta să devină cea mai ieftină din ţară, după ce la Cernavodă tariful agentului termic a fost majorat de la 87,44 lei/Gcal la 102 lei. În topul celor care beneficiază de cele mai mici tarife se mai află oraşele Sfântu Gheorghe - 145,98 lei/Gcal, Bucureşti - 163 lei/Gcal şi Vaslui - 180 lei/Gcal, toate rămase nemodificate de anul trecut.
Cele mai mici sisteme de termoficare din ţară
Oraş Nr. abonaţi Tarif lei/Gcal
Olăneşti 167 265,72
Lehliu Gară 174 471,89
Huedin 180 225,29
Sighişoara 204 379,11
Vlahuţă 247 265
Sursa ANRE
-în niciunul din aceste oraşe primăriile nu acordă subvenţii
Interzis la debranşări şi TVA de 5%
Renunţarea la sistemul centralizat şi montarea centralelor de apartament ar putea să devină extrem de restrictivă în viitorul apropiat, după ce Parlamentul a votat un proiect de lege ce prevede că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate. Ulterior, preşedintele României a retrimis în Parlament proiectul, considerând că impunerea unei astfel de restricţii poate prejudicia atât beneficiarii, cât și companiile ce activează în domeniul soluțiilor de energie termică alternative celor centralizate. La începutul acestei săptămâni însă, Senatul a decis să păstreze forma iniţială a proiectului, urmând ca acum el să fie votat şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Proiectul mai prevede ca apei calde şi căldurii livrate populației să li se aplice o cotă redusă de TVA de 5%, de la 1 ianuarie 2019.
Primăria Capitalei a făcut primul pas
La solicitarea Primăriei Capitalei, a fost realizat recent un studiu care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri din Bucureşti, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire operat de RADET și instalarea de centrale termice individuale să fie interzise, prin declararea respectivelor areale ca fiind zone unitare de încălzire.
Zona de dezvoltare Sud-Vest are cele mai multe apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire: 122.308. Cele mai puțin sunt în zona de dezvoltare Sud: 82.044 apartamente.