x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul va intrat în picaj în următoarele 12 luni

Leul va intrat în picaj în următoarele 12 luni

de Daniela Ivan    |    26 Iun 2017   •   11:40
Leul va intrat în picaj în următoarele 12 luni

Moneda naţională se va deprecia, iar cursul de schimb va sări de 4,6 lei, în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj al asociaţiei profesioniştilor în investiţii CFA România realizat printre membrii proprii. În scenariul cel mai pesimist un euro ar valoare 4,8 lei, iar în cel normal 4,6 lei. Şi analiştii bancari au estimat un curs leu-euro în intervalul 4,6-4,8 lei pentru finalul acestui an.
Daniela Ivan
Majoritatea membrilor CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni care va afecta nu numai populaţia cu datorii în euro, ci şi statul care va trebui să plătească mai mult pentru împrumuturile pe care le are în moneda europeană. Explicaţia acestei devalorizări este că investitorii şi-au schimbat percepţia faţă de pieţele emergente, inclusiv faţă de regiunea noastră, în contextul politicii Fed de creştere a dobânzilor în SUA, scrie Radu Crăciun, preşedinte BCR Pensii, pe blogul său. Acestă depreciere a lovit toate monedele din regiune, inclusiv forintul maghiar şi zlotul polonez.
Citat
''Este de remarcat ca 73% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valorile medii ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5650, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000. Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (trei luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (cinci ani), toţi participanţii la sondaj anticipând această evoluţie”
Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România

Şi ananliştii bancari anticipează un leu mai slab pentru finalul acestui an. "Estimarea BCR cu privire la euro/leu este pentru sfârşitul lui septembrie 2017 de 4,60, iar pentru sfârşitul lunii decembrie 2017, de 4,62”, a declarat Horia Braun, economistul-şef al BCR. UniCredit anticipează o reducere a rezervelor valutare ale Romaniei de la 34,2 miliarde de euro la 32,7 miliarde de euro şi un curs al euro de 4,58 la finele acestui an şi de 4,63 în 2018.
Ce spune Banca Naţională
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) monitorizează riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente şi spun că acest risc se menţine constant în ultimele şase luni. “Continuă să se mențină ridicat, fiind susținut de evoluțiile încă modeste ale activității economice la nivel global, de incertitudinile inclusiv politice și de accentuarea tensiunilor geopolitice. Creșterea dobânzilor, în special pentru țările emergente, când și dacă se va manifesta, va duce la o creștere a primei de risc”, se arată în Raportul de stabilitate financiară, publicat de BNR în luna mai.
casetă
Statul se împrumută mai scump
O altă estimare îngrijorătoare a membrilor CFA România este legată de anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu pentru împrumuturile statului în euro şi dolari atât pentru scadenţele pe termen scurt (trei luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (cinci ani), toţi participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.
La sfârşitul anului 2016, datoria publică guvernamentală a fost de 281,8 miliarde lei, din care 54,3%  era denominat în euro şi dolari. “Este o pondere mare atât comparativ cu alte state membre UE care nu au adoptat moneda unică europeană, cât și cu state cu rating similar la nivel global”, se arată în Strategia de Administrare a Datoriei Publice Guvernamentale, publicată săptămâna trecută de către Ministerul Finanţelor.  Experţii ministerului au calculat că dacă cursul de schimb ar trece de 4,9 lei pentru un euro stocul datoriei ar creşte cu 21,5 miliarde lei, iar costurile cu refinanţările de titluri de stat şi cu plăţile de dobânzi s-ar majora cu 1,9 miliarde de lei. Asta înseamnă 1% din veniturile administraţiei publice centrale.
 

×