x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mobilierul românesc, preferat de nemţi şi francezi

Mobilierul românesc, preferat de nemţi şi francezi

de Daniela Ivan    |    21 Aug 2017   •   11:55
Mobilierul românesc, preferat de nemţi şi francezi
Sursa foto: Victor Stroe

Fabricile de mobilă din România au vândut mobilier în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2016. Apropae 90% din producţie a fost exportată în special în Germania, Franţa sau Italia. Maramureşul este principalul motor al exporturilor de mobilă, în special pentru paturi, noptiere şi saltele.

 

Principala ţară de export pentru mobila românească este Germania, aici ajung circa 20% din produsele fabricate în România. Pe locul doi se situează Franţa, unde producătorii români livrează mobilă în valoare de 325 milioane de euro, iar pe a treia poyiţie este italia inde frabricile româneşti trimit canapele în valoare de 253 milioane de euro.

Ikea vinde mobilă made în România

O contribuţie înseamnată la exporturile româneşti o are şi retailerul suedez Ikea care lucrează cu 20 de firme de mobilă românească. “Valoarea produselor achiziționate de IKEA Group din România a fost de peste 500 de milioane de euro pe an în 2016. Avem colaborări de peste 15 ani cu furnizorii noștri actuali, perioadă în care cei mai mulți dintre ei și-au mărit vânzările și și-au îmbunătățit semnificativ capacitățile de producție”, ne-a declarat Daniela Stoican, PR Manager Ikea România. Aceasta ne-a mai preczat că IKEA Group colaborează în România cu peste 20 de furnizori, care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramică.

Aproximativ 5% din totalul gamei de produse din Magazinul IKEA Băneasa sunt fabricate în România

Top cinci producători locali

Cea mai mare firmă este Aramis Invest care a avut o cifră de afaceri de aproape 839 milioane de lei, în 2016,  şi un profit de 45,3  milioane de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Fabrica din Baia Mare are 4.133 de angajaţi şi este unul dintre producătorii de mobilă pentru rețeaua IKEA. Firma are acţionari români, fiind controlată de Vladimir Iacob şi Marius Selescu.

Pe locul al doilea se situează PGS SOFA & CO SRL (Oradea, judeţul Bihor) care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 311 milioane de lei şi un profit de 13, 2 miliarde de lei. Firma, controlată de Jean-Charles Parisot, nepotul lui Jacques Parisot, fondatorul unuia dintre cei mai mari producători de mobilier din Franţa, produce mobilier tapiţat, în special canapele şi fotolii. În fabrică lucrează în jur de 1.000 de salariaţi.

Ecolor se plasează pe poziţia a treia cu afaceri de 309 milioane de lei şi un profit de 19,2  miliarde de lei, în 2016.  Fabrica are 619 angajaţi şi este controlată de compania suedeză Gyllensvaans Möbler. Suedezii deţin în România o unitate de producţie în localitatea Jucu, judeţul Cluj, unde produc mobilier pentru export, principalul lor client fiind concernul suedez IKEA.     

Taparo se află pe poziţia a patra după cifră de afaceri.Compania controlată de omul de afaceri Ioan Filip este specializată pe producție de mobilă, la fabrica de la Borcut, în apropiere de Târgu Lăpuș. Taparo a avut anul trecut o cifră de afaceri estimată la 300 de milioane de lei.

Italsofa. Un alt jucător important pe piața mobilei din România este Italsofa România, o companie deținută de grupul Natuzzi, producător italian cunoscut pe piața producătorilor de mobilier și lider mondial în industia producătorilor de canapele și a tapițeriilor din piele. Italsofa România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 284 milioane de lei şi un profit net de  17,4 milioane de lei.

Suedezii de la Ikea vând în toată lumea mobilă românescă. Ei lucrează cu 20 de fabrici din România

×