x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Presiuni politice în favoarea lui Adamescu. Premierul Ponta a vorbit despre cum patronul Astra asigurări controla de ani de zile „controlul asigurărilor“ reprezentat de CSA şi ulterior ASF

Presiuni politice în favoarea lui Adamescu. Premierul Ponta a vorbit despre cum patronul Astra asigurări controla de ani de zile „controlul asigurărilor“ reprezentat de CSA şi ulterior ASF

25 Mai 2014   •   21:26
Presiuni politice în favoarea lui Adamescu. Premierul Ponta a vorbit despre cum patronul Astra asigurări controla de ani de zile „controlul asigurărilor“ reprezentat de CSA şi ulterior ASF
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Premierul Victor Ponta a declarat că s-au făcut presiuni mari asupra sa şi a fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, pentru ca un apropiat al omului de afaceri Dan Adamescu să fie menţinut în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceste presiuni pentru menţinerea în funcţie a lui Daniel Tudor, la acel moment vicepreşedinte ASF pe sectorul asigurărilor, au fost făcute din partea liberalilor, a dezvăluit premierul la Antena 3. Victor Ponta spune că Adamescu de fapt controla de mulţi ani asigurările din România şi avea informaţii că era pe cale de a comite cea mai mare fraudă din istoria ţării.
„S-au făcut presiuni fantastice asupra mea şi a lui Daniel Chiţoiu pentru ca domnul Daniel Tudor – omul lui Adamescu – să rămână în ASF ca şeful Departamentului de Asigurări. Am considerat pe baza informaţiilor pe care le aveam că domnul Adamescu şi compania sa sunt pe calea de a comite una din cele mai mari fraude din istoria României, pentru că vorbim de sute de milioane de euro. Fiind şi cel mai mare asigurător a dat şi cea mai mare gaură“, a declarat Ponta la emisiunea Q&A, de la Antena 3.

Ponta: Am cerut ASF să sesizeze Parchetul

Ponta a adăugat că în cadrul unei şedinţe cu conducerea Băncii Naţionale i-a cerut lui Dan Radu Ruşanu, fostul şef al ASF, să sesizeze Parchetul. „Am participat alături – şi sunt înregistrări oficiale în acest sens – de board-ul Băncii Naţionale, guvernator, prim- viceguvernator, şeful secţiei de Supraveghere şi de toţi membrii ASF-ului şi de ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, cred că era şi Liviu Voinea, la o şedinţă în care am discutat despre efectele asupra pieţei produse de faptul că firma domnului Adamescu a făcut un fel de schemă Ponzi, adică a acoperit o gaură făcând o gaură şi mai mare şi la un moment dat auditul făcut de ASF dădea nişte cifre uriaşe. A fost opinia şi a guvernatorului, şi a mea către Radu Ruşanu şi conducerea de atunci a ASF: „sesizaţi toate instituţiile statului inclusiv Parchetul, altfel sunteţi voi vinovaţi că acoperiţi“, a afirmat premierul.

„Un grup de liberali“

Întrebat despre ce fel de presiuni este vorba, Ponta a spus că unele politice. „Evident că erau presiuni politice, că funcţia de şef al ASF a fost negociată politic de noi. Dl Tudor are un grup de colegi liberali care îl susţin foarte tare“, a precizat premierul.
Pe urmă, mai spune Ponta, „prin schimbarea domnului Tudor au apărut aceste lucruri, a apărut dosarul cu soţia lui Daniel Chiţoiu. De ani de zile, Adamescu controla controlul asigurărilor, ca să spun aşa, avea cea mai mare firmă şi el îi controla pe cei de acolo. Am văzut după aceea că şi alte companii aveau probleme şi nu respectau legea Aşa a apărut scandalul, după care Ruşanu a fost arestat preventiv, dar auditul a continuat făcut chiar de KPMG. Parchetul, DNA au lucrat la dosar şi rezultatele le-aţi văzut“, a continuat şeful Guvernului.
Jurnalul Naţional a scris despre incompatibilitatea în care se afla Daniel Tudor cu funcţia de vicepreşedinte al ASF. Doina Tudor, soţia acestuia, este parlamentar PNL, membru al Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat poziţie care l-a făcut incompatibil pe Tudor pentru funcţia de conducere din ASF. Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF, a încercat să blocheze Ordonanţa ASF cu ajutorul soţiei sale Doina Tudor, care a intervenit pe lângă preşedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit stenogramelor publicate de presă.

Cine este Daniel Tudor?

Daniel Tudor este o persoană extrem de discretă a cărei declaraţie de avere nu apare nici pe site-ul ASF, nici pe cel al fostei Comisii de Supravehere a Asigurărilor. Singurele indicii privind bunăstarea acestuia se găsesc în declaraţia de avere a soţiei acestuia, senatoarea Doina Tudor. În 2011, Daniel Tudor obţinea numai din dobânzile la depozite bancare suma de 780.000 de lei (circa 160.000 de euro). Asta înseamnă că Tudor deţine numai în bănci echivalentul a 2-2,5 milioane de euro. Soţia sa are nu mai puţin de 25 de conturi curente şi depozite la bănci, sumele strânse în aceste conturi ajungând la echivalentul a 2,4 milioane de euro. Cei doi deţin în proprietate opt terenuri intravilane şi agricole în Bucureşti, Buzău şi Ilfov, dar şi un teren în Turcia. Ei deţin o casă în Turcia, cu o suprafaţă de 540 de metri pătraţi, dar şi un apartament în Statele Unite şi două în Belgia, trei case şi un apartament în Capitală.
Înainte să fie şeful CSA, Tudor a fost director Ardaf şi preşedinte RAI. În perioada 1984-1990, Daniel Tudor a lucrat în Belgia, la compania de asigurări Royal Belge, după ce în perioada 1977-1983 fusese referent pentru relaţia cu ţările francofone la Touring ACR. De notat faptul că Revoluţia l-a prins detaşat la Anvers şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Gaură de 110 milioane de euro la Astra

După schimbarea lui Daniel Tudor a început curăţenia pe piaţa asigurărilor. Un control declanşat la Astra Asigurări a scos la iveală grave nereguli. Societatea era subcapitalizată, mii de dosare de daune auto erau neplătite iar în cazul de cutremur puternic nu putea plăti despăgubiri către cei peste două milioane de români care se asiguraseră la Astra. În schimb, Astra pompase timp de trei ani suma de 23 de milioane de euro către Societatea Medien Holding, care deţine cotidianul băsist România Liberă. Pe 18 februarie, Dan Radu Ruşanu anunţa public decizia ASF de a începe procedura de administrare specială a Astra, concomitent cu înlăturarea familiei Adamescu de la pârghiile de control ale asigurătorului. Adamescu a reacţionat imediat şi a numit decizia ASF drept „o lovitură în stil mafiot“, iar despre conducerea insituţiei a spus că este „incompetentă“. La o zi distanţă, preşedintele Traian Băsescu a făcut o conferinţă de presă în care i-a luat apărarea lui Adamescu şi a preluat o parte din limbajul lui Adamescu referindu-se la „incompetenţa“ conducerii ASF la care s-a referit ca fiind o „cloacă“.
Pe 4 martie, Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv de DNA şi de atunci aşteaptă judecarea procesului. „Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa pentru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu în care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acţiunea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată sau domnul preşedinte Băsescu a conchis că această acţiune e nejustificată ca să-l apere pe prietenul dânsului domnul Dan Adamescu“, a declarat Adamescu la momentul arestării. Daniel Chiţoiu a fost şi el implicat în acest dosar prin intermediul soţiei sale, care era director în cadrul ASF. Soţia fostului ministru al Finanţelor este martor în acest dosar, iar Parlamentul a refuzat cererea procurorilor de ridicare a imunităţii lui Chiţoiu în vederea deschiderii unui dosar penal.
Instanţele judecătoreşti au respins contestaţia depusă de avocaţii lui Dan Adamescu, iar Astra a rămas în procedură de administrare specială. KPMG a realizat un audit din care a reieşit că societatea are nevoie de o majorare de capital de 110 milioane de euro, faţă de cele 43 de milioane de euro cât este în prezent capitalul Astra.

De ce s-a sinucis avocatul lui Adamescu?

Premierul a apreciat că întâmplările din dosarul Astra seamănă cu scenariul unui film american după ce avocatul lui Dan Adamescu, păstrătorul secretelor omului de afaceri, s-a sinucis. „Pare un scenariu de film, dar este realitatea zilelor noastre. Se întâmplă azi în România şi vorbim de o pagubă de ordinul milioanelor de euro“, a spus Ponta. Avocatul George-Claudiu Dumitru s-a aruncat la începutul acestei săptămâni în faţa metroului în staţia de la Universitate, după ce a oferit procurorilor detalii despre cum ar fi mituit miliardarul Dan Adamescu doi dintre judecătorii arestaţi tot în această săptămână. Avocatul a recunoscut la audierile DNA că a fost un pion pentru camuflarea şpăgii pe care Dan Adamescu ar fi dat-o judecătorilor sindici. Ba chiar a adus şi documente prin care a făcut dovada transferului banilor din conturile firmei lui Adamescu către Daniel Onuţe, unul din juriştii lui Dan Adamescu care a intermediat şpaga. Dan Adamescu s-a ales cu dosar penal pentru dare de mită dar este cercetat în libertate. 

×