x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă 2017 va demara în mai puţin de două săptămâni

Prima Casă 2017 va demara în mai puţin de două săptămâni

de Daniela Ivan    |    09 Mar 2017   •   19:00
Prima Casă 2017 va demara în mai puţin de două săptămâni
Sursa foto: Stepan_Bormotov/Getty Images/iStockphoto

Băncile vor da drumul într-o săptămână, maxim două, la programul Prima Casă 2017. Guvernul a aprobat plafonul de garanţii pentru acest an, în valoare de 2,5 miliarde de lei, şi acum se aşteaptă ca Fondul de garantare să vireze fiecărei instituţii finanţatoare cota aferentă. Deja unele bănci au dat startul la cereri noi pentru anul 2017, altele se pregătesc să o facă.

 

Toate cele 18 bănci care participă la program vor putea da, în total,  credite în valoare de 5-6 miliarde de lei în acest an, având în vedere că la garanţiile de 2,5 miliarde de lei se adaugă şi cele 175,5 milioane de lei rămase neutilizate de anul trecut.  Luând în considerare o valoare medie a unui credit Prima casă de 50.000 de euro, peste 22.300 de români vor putea să-şi achiziţioneze o locuinţă prin acest program în acest an.

Începând din acest an, statul garantează 50% din valoarea creditului acordat doar pentru locuinţele mai noi de cinci ani sau consolidate seismic tot în ultimii cinci ani. În plus, aceste credite pentru cumpărarea  de locuinţe noi sau consolidate merg până la 66.500 de euro, aferent unei locuinţe în valoate de 70.000 de euro, în condiţiile unui avans de 5%.

Pentru locuinţele vechi garanţia statului scade la 40% deoarece  autorităţile vor să impulsioneze achiziţionarea de locuinţe noi. În acest caz, creditul maxim rămâne la 57.000 de euro. Astfel, dacă, în caz de neplată a creditului, băncile erau despăgubite imediat de către stat cu 28.500 de euro, acum despăgubirea scade la 22.800 de euro.

”Deoarece clienții și partenerii interesați de continuarea programului Prima Casă au adresat întrebări și își doresc depunerea cererilor de credit (..), se pot introduce cereri noi de credit de tip Prima Casă urmând ca prezentarea documentelor de proprietate și continuarea fluxului să fie realizate ulterior datei de 20 Martie 2017” comunicat BCR

 

Şase din zece credite ipotecare au fost acordate prin programul Prima casă. De la lansare programului şi până acum au fost acordate aproape 204.000 de garanţii, în valoare totala de 17,5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei.

Bancherii nu mai stau în Prima casă

În paralel cu programul guvernamental, băncile şi-au dezvoltat propriile programe de finanţare pentru locuinţe ca o alternativă la Prima casă. ING Bank a atins anul trecut o cota de piata de 15% pe volumele noi de credite ipotecare, în timp ce pe segmentul Prima Casă cota este de doar 8% în 2016, a declarat Michal Szczurek, CEO ING Bank România. Banca pe care o conduce a decis în urmă cu câteva săptămâno să crească avansul la produsul Prima Casă de la 5% la 10%." Noi am decis relativ târziu să intrăm pe Prima Casă în urma cu trei ani şi am preferat să nu o facem când erau creditele în euro. Acum, la 10% avans avem în continuare mulţi clienţi care întreabă de Prima Casă, însă produsul este foarte apropiat de creditul clasic ipotecar unde avansul este de 15%", a adaugat CEO-ul ING Bank. Rămâne de văzut câte bănci vor păstra avansul de 5% pentru Prima Casă şi dacă vor fi şi alte instituţii de credit care vor urma exemplul ING de a mări avansul la 10% pentru creditele cu garanţia statului.

×