x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii de carne de porc cer amânarea plăţii TVA

Producătorii de carne de porc cer amânarea plăţii TVA

de Elena Stan    |    30 Oct 2014   •   19:26
Producătorii de carne de porc cer amânarea plăţii TVA
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
Fermierii români au probleme cu piaţa de desfacere a laptelui şI a cărnii din cauza embargoului rusesc
Embargoul impus de Rusia pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influenţează în mod indirect piaţa cărnii de porc din România. La sfârşitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse şi subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenţionează să activeze măsura stocajului privat. “2% din producţia Uniunii Europene mergea către piaţa Rusiei, care acum trebuie să se regăsească undeva. Piaţa se va autoregla în 6 luni. Ori se va găsi o piaţă alternativă, în afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este puţin probabil, ori va exista o echilibrare a cererii şi a ofertei, adică un faliment al sectorului creşterii porcului. Din păcate se va echilibra prin falimentul celor mai puţin consolidaţi, adică a fermierilor din sectorul creşterii porcului din România”, a declarat Miron Dascălu, vice-preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS).

Producătorii de carne vor TVA de 9%
Aceasta fiind situaţia pe piaţa europeană, producătorii de carne de porc din România solicită autorităţilor amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni şi reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi. “Vrem amânarea plăţii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni şi reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanţul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanţul cărnii de porc, de pasăre, oaie şi vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanţul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafaţă a economiei subterane, de creşterea consumului datorită repoziţionării preţurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor", a explicat Alex Jurconi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Indagra. Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august - octombrie 2014 preţurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile faţă de costurile de producţie au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat.

Laptele românesc nu are unde să fie vândut
O altă problemă cu care se confruntă fermierii o reprezintă lipsa unei pieţe de desfacere a laptelui. Datorită dublării subvenţiei în acest sector a fost înregistrată o creştere de circa 15% a producţiei de lapte, care, tot din cauza embagroului rus, nu poate fi vândut. Până în 2014 aveam o mare temere, că se importă lapte din Ungaria şi din alte ţări, pentru că aveam o producţie scăzută sau grad de colectare scăzut. Am reuşit în 2014, pentru că aproape am dublat subvenţia, să creştem producţia de lapte raportată cu 14,7%. Acum avem producţie prea mare şi nu prea avem unde să o desfacem.

La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

×