România ar putea adopta moneda unică europeană în 2022-2023, când va fi pregătită din punct de vedere tehnic, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a ţinut însă să precizeze că stabilirea momentului aderării va fi o decizie politică.
"Evaluările noastre arată că 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie că vorbim despre convergenţa nominală, fie de cea reală. Convergenţa nominală să rămână în zona ţintită, iar cea reală să atingă un nivel rezonabil", a menţionat Olteanu.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a spus de mai multe ori că doreşte ca ţara noastră să adere la moneda europeană în 2019, atunci când Romănia va avea şi preşedintia EU. Însă, reprezentanţii BNR au spus de mai multe ori că termenuleste prea nerealist motivând că avem multe dispariţăţi regionale şi că economia reală nu arată aşa de bine ca cea de pe hârtie. Deşi, îndeplinim toate cele cinci criterii de la Maasrticht privind convergenţa reală, nici oficialii români, nici cei străini sau străini, nici analiştii economici nu cred că putem adopta moneda europeană la 1 ianuarie 2019.
"Ne-am apropiat de UE, dar ne-au crescut disparităţile regionale. Ne-am apropiat cu Bucureştiul şi alte câteva oraşe, dar ne-am îndepărtat cu celelalte regiuni", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.