x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Razboi comercial: Directorul OMC cere încetarea "escaladării"

Razboi comercial: Directorul OMC cere încetarea "escaladării"

12 Iun 2018   •   07:10
Razboi comercial: Directorul OMC cere încetarea "escaladării"

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevędo, a îndemnat la încetarea "escaladării", în timp ce americanii, de o parte, şi europenii, de cealaltă parte, se ameninţă cu măsuri vamale punitive.

 

"Trebuie să oprim escaladarea tensiunilor, acest proces 'ochi pentru ochi' nu este util (...) Noi sectoare vor fi antrenate în criza care va face rău lumii întregi", a spus el la finalul unei reuniuni la Berlin cu cancelarul Angela Merkel şi reprezentanţi ai unor instituţii economice şi financiare internaţionale.

UE şi Canada se pregătesc să impună de la 1 iulie măsuri vamale de retorsiune asupra unor produse americane după decizia preşedintelui Donald Trump de a impune taxe vamale majorate la importurile de oţel şi aluminiu. Conflictul comercial a cunoscut o nouă escaladare la summitul G7, Trump retrăgându-şi sprijinul acordat comunicatului final, ca răspuns la o serie de afirmaţii ale premierului canadian, Justin Trudeau, care a denunţat încă o dată măsurile americane.

Ulterior, liderul de la Casa Albă a ameninţat din nou că va majora taxele şi asupra importurilor americane de automobile europene, un sector strategic pentru Germania, încât cancelarul Angela Merkel a spus duminică seară că doreşte un nou front comun european în cazul în care ameninţările devin realitate. Întrebată luni despre acest subiect, ea nu a dorit să facă "speculaţii" asupra evoluţiei evenimentelor.

"Tensiunile comerciale tot mai mari ridică riscul unui impact economic major care va afecta cea mai lungă perioadă de creştere de după criza financiară din 2008", a insistat directorul OMC. "Efectele sistemice ar putea fi foarte dăunătoare pe termen lung pentru economia mondială", a subliniat el şi a dat ca exemplu că 30% din locurile de muncă din Germania depind de exporturi.

Măsurile comerciale americane asupra oţelului şi aluminiului vizează, de asemenea, aliatul japonez, dar şi Mexicul şi China, existând temerea unui război comercial mondial. AGERPRES

×