Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, care leagă România de Republica Moldova, a fost inaugurată, ieri, de premierul Victor Ponta şi de omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, urmând ca primele cantităţi de gaze să fie livrate începând cu 1 septembrie. “Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea. Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi. Acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu teama că rămâne fără energie”, a declarat Victor Ponta, prezent la inaugurarea gazoductului. “De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul. Într-un an şi jumătate, maxim doi, vom avea un sistem energetic de interconectare complex. La fel, sunt convins că în doi ani vom avea un sistem de interconectare complex pe energie electrică. Astfel, vom fi mult mai siguri că nimeni nu ne va putea crea probleme, nu ne va mai putea ameninţa”, a declarat premierul Iurie Leancă.
Premierul român a precizat că proiectul a fost finalizat în termen de un an cu spijinul Comisiei Europene. De asemenea, oficialul este convins că preţul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele părţi ale Prutului, însă a refuzat să precizeze dacă gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind că ambele sunt companii româneşti aflate în competiţie.
Gazele, livrate de la 1 septembrie
Iurie Leancă a spus că se află în ultima etapă de finalizare a contractelor de furnizare a gazului, urmând ca primele cantităţi de gaze să fie livrate începând cu 1 septembrie. Recent, la sediul Departamentului pentru Energie, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iaşi-Ungheni de către reprezentanţii Transgaz (România) şi ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), în prezenţa oficialilor guvernelor României şi Republicii Moldova. Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 milioane de euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin. De asemenea, Republica Moldova trebuie să realizeze conexiunea de la Ungheni la Chişinău în următorii doi ani.
Lucrările la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.
Conducta de gaze va putea transporta, în următorii ani, între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei. România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.
Citește pe Antena3.ro