x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roșia banană de Buzău. Cât costă răsadul: „Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc”

Roșia banană de Buzău. Cât costă răsadul: „Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc”

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2024   •   20:15
Roșia banană de Buzău. Cât costă răsadul: „Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc”
Sursa foto: a1.ro

Roșia banană a fost inventată la stațiunea de cercetare din Buzău și este un soi pe care tot mai mulți fermieri îl doresc.

Forma alungită, culoarea galbenă şi gustul dulce-acrişor deosebesc roşia-banană de celelalte soiuri şi este cerută de fermieri. 

"Marele ei atuu este producţia deosebită, faptul că de pe o plantă poţi recolta în jur de 2,5-3 kg de fructe. Sunt foarte timpurii. Sunt primele care se coc. Poate fi cultivată atât în spaţii protejate, sere sau solarii, cât şi în câmp deschis", spune Floarea Burnichi, director științific SCDL Buzău.

A fost botezată Ovidia, după numele unei cercetătoare din stațiunea de dezvoltare pentru legumicultură. 

"Pentru că eu venisem recent în unitate la momentul respectiv, au hotărât să dea tomatelor numele de Ovidia. Tomatele galbene au o concentraţie crescută de naringenină, un puternic antiinflamator şi antioxidant", explică dr. ing. Ovidia Agapie, cercetător.

Antioxidanţii din roşia-banană ajută la buna funcţionare a inimii şi la protejarea împotriva bolilor cronice. Pentru că cererea este mare, cercetătorii au dublat producţia de răsăduri, care se vând cu 2 lei şi 50 de bani. 

"Pregătite sunt deja vreo 5.000 de fire, dar nu sunt suficiente pentru ce cerinţe avem", a declarat Aurica Răican, șef serviciu marketing.

Cercetătorii de la staţiunea de legumicultură din Buzău au mai inventat cel mai iute ardei din lume şi castravetele amar care scade glicemia, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: roşie buzău