Creșterea constată a cheltuielilor de întreținere a locuințelor, coroborată cu scăderea veniturilor, a condus la situația ca jumătate dintre români să aibă restanțe la plata utilităților.
Cu excepția liber-profesioniștilor, toate categoriile socio-profesionale au translatat scăderea veniturilor în întârzieri la plata cheltuielilor de întreținere. Conform Econtext, după șocul din anul 2008, când nici unul din cinci patroni nu își achita întreținerea la timp, s-a înregistrat un reviriment, în anul 2010, când aproape 64% dintre patroni au făcut față acestei cheltuieli. Însă, un an mai târziu, indicatorul a coborât la 44% și, deși datele oficiale nu sunt cunoscute încă, se pare că 2012 va arăta chiar mai prost.
Și în cazul pensionarilor se vede, clar, efectul crizei. Tot mai puțini vârstnici au putut să se dispenseze de sumele pe care le aveau / au de plată la întreținere. 70% dintre pensionari reușeau această performanță în anul de referință 2007, iar în prezent mai puțin de jumătate achită întreținerea constant. Totuși, numărul pensionarilor rău-platnici este mai mic în comparație cu al patronilor.
Vezi aici cum a evoluat plata cheltuielilor de întreținere pe diferite categorii socio-profesionale între anii 2007 - 2011.