x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Summit-ul UE al Europei de Sud-Est. Enrico Letta “ România poate și trebuie să joace un rol nou în UE”

Summit-ul UE al Europei de Sud-Est. Enrico Letta “ România poate și trebuie să joace un rol nou în UE”

de Daniela Ivan    |    20 Oct 2014   •   16:14
Summit-ul UE al Europei de Sud-Est. Enrico Letta “ România poate și trebuie să joace un rol nou în UE”

“Nu avem nevoie de o Românie care se uită în interiorul ei, ci-n exterior. România are un spaţIu amplu pentru a juca în Europa de Sud-Est un rol crucial. În această nouă lume, cu o Rusie care vrea să schimbe spaţiul european, România poate și trebuie să joace un rol nou”, a declarat fostul prim ministru italian, Enrico Letta. Acesta a deschis summit-ul UE al Europei de Sud-Est, organizat de The Economist, în aceste zile la Bucureşti. Cu această ocazie politicianul italian a spus că această săptămână va fi decisivă pentru că la Bruxelles se discută trei priorităţi. O investiţie de 300 de miliarde de euro care să evite a treia criză, să creze locuri de muncă și creştere economică. Cea de a doua prioritate este cum să avem o Europă mai puţin birocratică, iar cea de a treia cum să creem o Europă mai competitivă. “ Până acum aveam impresia că Europa este centrul lumii, acuma vedem că este o mică parte dintr-o lume mai amplă”, a spus politicianul italian.

George Papandreou: “România, o poveste de succes. Bravo, Victor”
România poate să joace un rol de conducător în regiune, a spus preşedintele Internaţionalei Socialiste și fost prim-ministru al Grecia, George Papandreeou. Acesta a adăugat că “în ciuda provocărilor cu care se confruntă balcanii și UE, există și exemple de succes. România este un astfel de exemplu, îl felicit pe colegul meu Victor Ponta, cel mai tânăr premier, și în curând, probabil, cel mai tânăr preşedinte. “ Bravo, Victor”.

Preşedintele Internaţionalei Socialiste a mai arătat că valoarea competitivă a UE nu va fi instituită prin soluţia simplistă de tăiere de salarii și de investiţii bugetare. “Dacă se fac investiţii greșite poate să fie un lucru rău, dar dacă se fac bine e un lucru bun. Trebuie investiţii în infrastructură și telecomunicaţii, cercetare și învăţământ”. Papandreou a mai vorbit și despre faptul că discursul politic despre Balcani a scos în evidenţă și zone de xenofobie care a slăbit Uniunea Europeană. “Aici în Balcani continuăm să fim susţinători ai UE, de cealaltă parte a Balcanilor pe frontiere cu Turcia avem probleme grave, în Irak, în Iran. Noi trebuie să avem o staregie care să ajute Orientul Mijlociu să se integreze, ceea ce reprezintă UE pot fi un standard în toată lumea

×