x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unul din doi studenţi vrea să-şi deschidă o afacere

Unul din doi studenţi vrea să-şi deschidă o afacere

de Daniela Ivan    |    30 Iul 2014   •   20:08
Unul din doi studenţi vrea să-şi deschidă o afacere
Sursa foto: Thinkstock

Tinerii trebuie ajutaţi prin mecanismele de finanţare şi prin crearea de incubatoare de afaceri unde să se adune talentele
Mai mult de 52% dintre studenţii români vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ, conform unei analize realizate de EY România. “Având în vedere aceste date, tinerii români trebuie susţinuţi să devină antreprenori prin măsuri clare, care să derive din măsurile şi schemele de succes aplicate în alte ţări şi adaptate realităţilor româneşti”, a declarat Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Barometrul Antreprenoriatului Românesc şi Special Projects Communication Officer, EY România.
Şomajul în rândul tinerilor a ajuns în România la 25,7%, în timp ce în rândul tinerilor din ţările OECD a ajuns la 15,7%, în timp ce în ţările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014.

Susţinerea antreprenoriatului
Susţinerea antreprenoriatului reprezintă o soluţie de luat în calcul pentru problema şomajului în rândul tinerilor. Studii recente dezvoltate de EY au arătat că afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de muncă decât marile corporaţii în anul 2015 – cu 76% dintre antreprenori declarând că intenţionează să-şi extindă forţa de muncă în 2014, faţă de 31% dintre executivii din marile corporaţii.

Pe de altă parte, pentru crearea acestor locuri de muncă este necesar să fie realizate mecanisme de finanţare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, în cadrul cărora mentoratul şi educaţia financiară să devină o condiţie de finanţare. Conform ultimei ediţii a studiului EY Barometrul antreprenoriatului românesc, 90% dintre antreprenorii români intervievaţi consideră dificil sau foarte dificil accesul la finanţare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani). Vestea bună este că se simte o îmbunătăţire a programelor de mentorat şi a educaţiei antreprenoriale, inclusiv a celei financiare. Astfel, 58% dintre antreprenori consideră că educaţia antreprenorială s-a îmbunătăţit în 2013.

O altă direcţie în care trebuie intervenit este încurajarea şi susţinerea incubatoarelor de afaceri, acceleratoarelor şi reţelelor de afaceri, astfel încât să se obţină o concentrare de talente relevante. Datele arată că 45% dintre antreprenorii români fac parte din cluburi/asociaţii de antreprenori, faţă de 63% nivelul UE. În acelaşi timp, însă, antreprenorii români intenţionează să utilizeze în viitor mai intens întâlnirile şi workshop-urile pentru antreprenori şi programele guvernamentale pentru startup-uri şi alte programe pentru antreprenori. De asemenea, încep să se cristalizeze şi în România hub-uri şi acceleratoare funcţionale de afaceri.


×