Tribunalul din Galaţi a dat miercuri prima decizie irevocabilă a justiţiei române care dispune convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni (CHF), la cursul de schimb de la data acordării creditului, la care se adaugă o majorare de 10%. În urmă cu câteva luni, şi Curtea Europeană de Justiţie a dat aceeaşi decizie, în cadrul unui litigiu cu o bancă din Ungaria.
Precedent greu de răsturnat
Decizia reduce la jumătate ratele gălăţeanului norocos. Dacă acel credit în franci elveţieni a fost luat în anul 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, înseamnă că acum, după decizia Tribunalului din Galaţi acel credit a fost îngheţat la un curs de sub 2 lei/CHF. Diferenţa între acest curs de 2 lei/CHF şi cel "la zi" este, practic, de la simplu la dublu! Din 2007 până în prezent valoarea francului elveţian în lei s-a dublat.
Totodată, instanţa din Galaţi a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, şi restituirea sumei plătite aferente acestuia. Anunţul a fost făcut de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook, acesta a precizat că nu el a reprezentat în instanţă clientul care a obţinut această decizie. “Ca să fie lucrurile clare - şi entuziasmul meu explicabil - decizia este i-re-vo-ca-bi-lă. Este vorba, deci, de un precedent care va fi greu de răsturnat în celelalte procese, inclusiv în procesele gestionate de noi, în care sunt angrenaţi 2.400 de reclamanţi - consumatori, contra unui număr de 11 bănci pârâte”, a scris avocatul. Aşa că românii care au luat credite de la bănci în franci elveţieni ar putea solicita să plătească ratele la nivelul cursului stabilit la data la care a fost semnat contractul. Peste 100.000 de români au luat împrumuturi în această monedă. Totodată, creditele în franci elveţieni ale populaţiei înregistrau restanţe de echivalentul a 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 360 milioane de euro, cu o treime sub nivelul din iunie, determinante pentru această mişcare bruscă fiind vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral.
Pentru bănci, sumele nu sunt neglijabile
Bancherii nu privesc cu ochi buni această decizie. “Eu cred că astfel de sentinţe nu ajută deloc la redresarea creditării. Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) transmit îngrijorarea sistemului", a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB, cu ocazia unei conferinţe legată de semnarea unui acord de finasnţare între CEC şi BEI în valoare de 100 milioane euro pentru a finanţa IMM-uri şi primării.
Gheţea a precizat că "în câteva zile" BNR va avea rezultatele studiilor pe care le întocmeşte cu privire la astfel de decizii, care ar putea fi extinse la întreg portofoliul unei bănci, caz în care băncile preiau nişte cheltuieli "nejustificate".
"Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme - la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei - efectul este deosebit de puternic şi ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii", a afirmat Gheţea.