x close

Angajații și angajatorii la Bursa dezamăgirilor

0
Autor: Alina Botezatu 28 Sep 2015 - 15:33
Angajații și angajatorii la Bursa dezamăgirilor Adrian Manolache
Vezi galeria foto


Deşi avem 625.000 de şomeri, puțini se grăbesc să se angajeze. La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”, organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în 86 de centre din toată țara, au fost oferite 32.713 joburi, pentru care au candidat 25.901 persoane, dintre care 18.204 de proaspăt absolvenţi.


Valentina Luican, din Alexandria, a terminat liceul anul acesta, și-a luat BAC-ul, dorește să se mute în București și să facă o facultate. Așa că la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” a depus câteva CV-uri, sperând să-și găsească un job din care să se întrețină până devine studentă. Şanse are, ea fiind aproape de profilul candidatului căutat la acest târg de joburi. La București, unde a aplicat ea, 24% dintre cele 4.961 de joburi oferite au fost pentru cei cu studii medii, 51%, pentru muncitorii calificați, 18%, pentru muncitorii necalificați și doar 7%, pentru cei cu studii universitare. În plus, oferta de locuri de muncă din Capitală a fost de aproape șapte ori mai mare decât numărul de candidați, 750, dintre care 600 de absolvenți.

Nu vor să muncească
De altfel, angajatorii au fost dezamăgiți nu doar de număr, ci și de calitatea candidaților. Georgiana Roșu, reprezentant al retailerului Carrefour la Bursa locurilor de muncă din București, ne-a spus că se aștepta să vină mai mulți studenți și absolvenți. „Unii dintre absolvenți au venit doar ca să le semnăm fișa că au fost la târg, ca să-și poată lua în continuare ajutorul de șomaj”, a detaliat Roșu. Cu toate acestea, ea crede că a găsit câțiva posibili viitori colegi. Pe aceeași idee, una dintre reprezentantele Auchan a menționat că au fost puține persoane care și-au căutat un loc de muncă, dar câteva CV-uri au fost bune, iar oamenii vor fi contactați ulterior și speră să angajeze. Retailerii au oferit la acest târg posturi precum lucrător comercial, casier și alte locuri de muncă pe care le pot ocupa și începătorii. „A fost foarte slabă oferta de candidați. Tinerii candidați nu vor pur și simplu să muncească”, a subliniat Adriana Birlică, managerul de resurse umane al producătorului de modă Glamour Fashion Style, care căuta angajați pentru prezentarea și vânzarea produselor.

Specialiştii au fost cel mai greu de găsit
Nici alte specializări nu au fost ușor de găsit. Roxana Condilă, Manager Resurse Umane la firma de IT Allevo (căuta trei programatori și un analist de business), s-a declarat nemulțumită de prezență și ne-a precizat că anul acesta a primit mai puține CV-uri, opt, față de aproape 40, acum doi ani. „Poate candidații își găsesc mai mult job-uri online, deși mă îndoiesc. În domeniul acesta candidații sunt și foarte mobili și nu au răbdare să-și construiască o carieră. Unii vor direct manageri. Vor ajunge și manageri, dar mai întâi trebuie să se dezvolte profesional, să aibă cunoștințele necesare, după care să înceapă să avanseze ierarhic. Dacă au terminat o facultate de profil, Poli sau altceva, fondul candidatului este bun, dar nu are toate cunoștințele necesare. Programatorii își doresc să învețe, pentru că e un domeniu dinamic. La noi, dacă vor îi ajutăm să facă alte cursuri, pentru că dacă ei se dezvoltă, beneficiem și noi – lucrează mai repede și mai bine. Iar jumătate dintre cei care pleacă se întorc”, a detaliat Condilă.
Veronica Gherghe, manager al departamentului Transport de la firma de dezmembrări auto și recondiționări Econet Auto, ne-a spus că ei nu au găsit specialiști (ingineri auto, strungari și mecanici auto), deoarece majoritatea aplicanților au fost absolvenți de școli profesionale, care nu știau nici măcar profilul pe care l-au absolvit și nici să completeze formularul. În plus, la Ilfov dintre cei 210 participanți, cei mai mulți au fost femei și multe doreau să fie agenți comerciali.
De altfel, reprezentanții centrului de sănătate Revital Saenciuc susțin că ei au găsit la bursă ceea ce și-au dorit, operatori de vânzări prin telefon, și erau încrezători că vor angaja câteva persoane.

Puţine opţiuni pentru cei cu studii superioare
Spre deosebire de cei cu studii medii, candidaţii cu studii superioare nu au avut doar puține oferte, ci și neadecvate cu pregătirea lor. Mihaela Vâlcu, de profesie economist și fostă angajată a unei bănci, ne-a spus că doar puține dintre posturile oferite i s-au potrivit, deși a fost dispusă să se angajeze și pe poziții de simplu economist, nu de specialist. „Ar fi fost bine și ca târgul să fie mai mediatizat și să primim o listă cu toți angajatorii”, a adăugat Vâlcu. Ramona, studentă în ultimul an la Medicină Veterinară, era dezamăgită că la București nu a găsit niciun post în domeniu medico-sanitar, măcar pentru control sanitar.
Unii dintre candidații cu studii superioare s-au plâns de salariile mici oferite. Firmele susțin însă că au costuri mari cu salariile de care angajații nici măcar nu sunt conștienți. Pentru a plăti un salariat, o firmă a cheltuit anul trecut, în medie, 2.988 de lei, lunar, cu 6,2% mai mult față de anul precedent, arată datele Statisticii.
În rândul celor între 15 și 24 de ani, rata șomajului este de 20%, fiind cea mai ridicată dintre toate grupele de vârstă, potrivit Statisticii.

Tâmplarii învață meserie direct în fabrică
În lipsă de candidați potriviți, unii angajatori îi califică la locul de muncă. Pentru această soluție a optat uneori producătorul de mobilă Mobilux, care la această bursă a oferit 62 de job-uri (10 tâmplari mecanici la frezat și găurit, 10 tâmplari manuali, 10 tâmplari universali, 30 de manipulatori de mărfuri, un agent servicii client și un inginer proiectant), dar a primit doar patru CV-uri dintre care două de la cei cu studii superioare. De altfel ei sunt în plină campanie de angajări: au postat anunțuri pe toate site-urile de job-uri, colaborează cu o firmă de recrutare și merg la toate târgurile de job-uri. „Pot să aibă și doar 6 sau 8 clase, cât să știe să scrie și să citească instrucțiunile, dar nici așa nu găsim. Găsim foarte greu și pentru că nu mai sunt școli de profil. În vară am sunat la Liceul <<Constantin Brâncuși>> din București, dar nu am avut pe cine să angajăm. După BAC, toți au plecat afară. Am încercat să angajăm și de la sate, dar preferă să lucreze cu ziua decât să vină la program. Angajăm și femei și bărbați, pentru că acum mare parte din muncă este automatizată, este foarte puțină muncă brută. Chiar avem mai multe femei, pentru că sunt mai muncitoare și mai serioase decât bărbații”, ne-au descris reprezentanții Mobilux.

Cine s-a angajat
Judeţele unde au fost oferite cele mai multe locuri de muncă: Bucureşti (4.961), Iaşi (2.150), Arad (1.450), Braşov (1.327) şi Sibiu (1.283).
Aproape jumătate dintre absolvenții participanţi (8.972) au fost selectați pentru interviu. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt din judeţele: Timiş (709), Iaşi (670) şi Suceava (638).
531 de absolvenţi au fost angajați pe loc (73 cu studii superioare). Cele mai multe locuri de muncă au fost ocupate în judeţele: Arad (72), Maramureş (69), Iaşi (66), Gorj (65) şi Mureş (61).
Principalele domenii în care au fost încadrați participanții sunt: comerţul cu ridicata (103), fabricarea de îmbrăcăminte (57) şi fabricarea echipamentelor electrice (39).

 

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

BNP Paribas exclude orice fuziune cu Deutsche Bank

BNP Paribas exclude orice fuziune cu Deutsche Bank
Jean-Laurent Bonnafe, şeful BNP Paribas, a exclus o alianţă cu rivala germană Deutsche Bank, afirmând că banca franceză nu ia în considerare nicio preluare sau fuziune masivă.   Răspunzând unei...

România nu e pregătită pentru adoptarea euro

România nu e pregătită pentru adoptarea euro
Cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat să adopte moneda euro, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală...

Trump vrea taxe de 25 la sută pe importurile de automobile

Trump vrea taxe de 25 la sută pe importurile de automobile
După suprataxarea importurilor de oțel și aluminiu, Statele Unite iau în calcul măsuri similare la importurile auto. În 2017 importurile în acest domeniu s-au ridicat la 176 miliarde dolari. Canada, cu 43 de...

Criza forţei de muncă loveşte toate firmele

Criza forţei de muncă loveşte toate firmele
Lipsa forţei de muncă afectează toate ramurile economiei şi toate firmele, mici sau mari şi a devenit o problemă naţională. Grav este că oamenii  nu mai vor să muncească, spun conducătorii...

Românii au fost loviți la portofele de liberalizarea întârziată

Românii au fost loviți la portofele de liberalizarea întârziată
Galerie Foto România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, potrivit datelor Eurostat aferente lunii aprilie 2018. Şi asta, în ciuda faptului că statistica europeană ne...

Gazele naturale americane, gata sa cucereasca lumea!

Gazele naturale americane, gata sa cucereasca lumea!
Productia uriase de gaze naturale a Statelor Unite au determinat administratia americana sa accelereze eforturile de cautare a unor noi piete de desfacere pretutindeni in lume, o ofensiva comerciala sustinuta de Donald...

Ce se întâmplă cu Pilonul 2

Ce se întâmplă cu Pilonul 2
Recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital, avertizează Comisia Europeană în Raportul privind recomandările specifice de...

Ce se ascunde in spatele sanctiunilor SUA impotriva Iranului

Ce se ascunde in spatele sanctiunilor SUA impotriva Iranului
Europenii suspectează că, prin sancţiuni instituite împotriva programului nuclear al Teheranului, SUA încearcă, de fapt, să neutralizeze exploatarea imenselor rezerve de gaze naturale ale Iranului, cu scopul de a...

Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo

Marea Britanie vrea ca UE să îi ramburseze banii cheltuiţi pentru programul Galileo
 Marea Britanie se pregăteşte să solicite Uniunii Europene îi ramburseze fonduri în valoare de până la un miliard de lire sterline (1,34 miliarde dolari), reprezentând banii investiţi de Londra în...

ROBOR la trei luni își continuă ascensiunea și ajunge la 2,79% pe an

ROBOR la trei luni își continuă ascensiunea și ajunge la 2,79% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească pe piaţa interbancară, ajungând, joi, la 2,79% pe an, de la nivelul de 2,77%...

Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții

Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții
Odată cu preluarea gestiunii deșeurilor de către Eco Sud SA, Depozitul Ecologic Mofleni a devenit cea mai importantă investiție ecologică privată din județul Dolj. Pericolele pentru sănătatea populației au...

Criză în Turcia. Lira turcească s-a devalorizat puternic. Banca Centrală intervine și mărește dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază

Criză în Turcia. Lira turcească s-a devalorizat puternic. Banca Centrală intervine și mărește dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază
Banca Centrală a Turciei a decis miercuri să majoreze dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, în ideea de a pune capăt scăderii cursului de schimb al lirei şi a restabili încrederea...

Teodorovici explica rolul Curtii de Conturi in achizitiile publice

Teodorovici explica rolul Curtii de Conturi in achizitiile publice
Curtea de Conturi va fi instituţia care va verifica modul în care a fost atribuit contractul de achiziţii publice, a anuntat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.   "De ani de zile se discută despre fo...

Cine va centraliza achiziţiile publice in Ministerul de Finanţe

Cine va centraliza achiziţiile publice in Ministerul de Finanţe
Centralizarea achiziţiilor publice se va face printr-o nouă structură ce va fi înfiinţată la nivelul Ministerului de Finanţe, a anuntat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.   "Săptămâna...

ANUNȚ DE PRESĂ începere proiect. Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale

ANUNȚ DE PRESĂ începere proiect. Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale
Proiectul “Investitii in tehnologii high-tech in vederea dezvoltarii avantajului competitiv pe pietele internationale”, cod MySMIS 114446, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020  este...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de