x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ghid pentru studenții români din străinătate

Ghid pentru studenții români din străinătate

de Luciana Grosu    |    26 Iun 2015   •   10:37
Ghid pentru studenții români din străinătate

Peste 40.000 de români studiază în afara țării. Numărul tinerilor care pleacă la studii în străinătate este în creștere față de ultimii doi ani. Avantajele unei diplome obținute în străinătate sunt mari, dar și efortul financiar este pe măsură.

Mai mult de 22.000 de tineri români au vizitat târgul RIUF în anul școlar 2014-2015, la care au participat universități din Austria, Belgia, Franța, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Elveția, Marea Britanie sau Statele Unite. Părinții preferă în general țările europene, considerate mai apropiate geografic și cultural, dar de multe ori pierd din vedere costurile împlinirii visului de a studia afară.

Bursele, mai mult mit decât realitate


Mulți părinți pornesc de la ideea că bursele de studiu în afara țării se obțin relativ ușor. În realitate, conform Grupului Educativa, mai puțin de 2% dintre studenții universităților occidentale beneficiază de burse care să le acopere peste 80% din cheltuielile necesare.Universitățile europene acordă studenților merituoși reduceri la taxe, dar nu se grăbesc să acorde sprijin financiar, care să acopere și costurile suplimentare. Majoritatea apelează la rezervele părinților. Cei care nu-și permit fac împrumuturi în țara de destinație ori își caută un job part-time.

„Mărunțișuri” care se adună


Camerele din cămine sunt în general conectate la internet. Dacă închiriați o cameră în afara campusului, abonamentul de internet costă în jur de 27 €/lună în Danemarca, 25 €/lună în Olanda și 50 €/lună în Marea Britanie.

Dacă locuința este suficient de departe de universitate, cheltuielile cu transportul se vor simţi și ele în bugetul lunar. Evident, bicicleta nu face faţă pe distanțe mari. De asemenea, trebuie prevăzute și cheltuielile cu asigurarea medicală, biletele de avion pentru vizitele acasă, sau banii de buzunar pentru ieșirile de weekend.



Dacă trebuie să lucrezi în timpul facultății, ar fi bine să te înscrii la cursuri pentru a învăța limba oficială a țării în care urmează să studiezi. Majoritatea joburilor entry-level solicită capacitatea de a interacționa la nivel minimal cu nativii.

Minimum 500 de euro pe lună pentru un trai decent


Marea Britanie este una dintre cele mai scumpe destinații de studiu. Costurile de școlarizare pentru universitățile de stat variază între 8.300-12.500 €/an. Studenţii mai trebuie să scoată din buzunar între 700-1.000 €/lună pentru traiul zilnic.

Prețul unei camere în campus variază între 400-670 €/lună. Prețul unei camere în regim privat este cuprins între 200–550 €/lună, la care se adaugă și utilitățile, cam 100 €/lună.

În Danemarca nu există taxe de studiu, avantaj major pentru studenții care nu beneficiază de burse. Costurile traiului variază între 500-700 €/lună. În Olanda, costul școlarizării poate ajunge la 2.000 €/ an, iar restul cheltuielilor se ridică la 450-600 €/lună. Costul chiriei variază între 250 € și 450 €/lună, în campus.

Un an la Berlin, un an la Bucureşti


Masterul Globalization Studies & Cultural Diplomacy (Studii despre Globalizare şi Diplomaţia Culturală) ar putea fi „calea de mijloc” pentru licenţiaţii care nu vor să se despartă pentru mult timp de casă. Programul este rezultatul unui parteneriat între Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucureşti şi Centrul pentru Studii de Diplomaţie Culturală, Berlin.



Se studiază în limba engleză, primele două semestre în Berlin, ultimele două la Bucureşti. Programa include noţiuni de Relaţii Internaționale, Diplomaţie Culturală, Politici Europene și Drepturile Omului. Taxa este de 6.000 euro/an de studiu şi nu include cazarea în Berlin. Se pot însă obţine burse care asigură reducerea cu 10% a taxei de studiu.

Nu trebuie să fii geniu


O altă idee preconcepută este aceea că numai cei mai buni elevi ajung să studieze afară. Dar nu toate universitățile străine vânează genii și olimpici. În multe cazuri, criteriul de admitere este minimum 7 media generală a anilor de liceu și Bacalaureat și un CV bogat în activități extracurriculare. Firmele care oferă consultanță te pot ajuta să completezi corect aplicația și să redactezi un eseu care să te pună în valoare. Cunoștințele de limba engleză sunt obligatorii. Majoritatea facultăților străine solicită la admitere un certificat de limbă engleză, cel mai frecvent IELTS, CAE sau TOEFL. Examenul de limbă străină trebuie susținut înainte de a trimite aplicația la studii.

Avantajele studiilor peste hotare

Universitățile străine oferă oportunități de practică încă din timpul facultății (internship în cadrul companiilor). Unele programe de studiu propun chiar un întreg an de work placement. Studenţii români au astfel şansa de a se face remarcaţi de angajatorii străini încă din timpul studiilor.

>> 33% din tinerii aflați la studii peste granițe și-ar dori să revină în țară.

×
Subiecte în articol: ghid burse studii strainatate