Profesor doctor în ştiinţele educaţiei în cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi, scriitor, cercetător ştiinţific, jurnalist de presă scrisă, radio şi televiziune, Liviu Antonesei împlineşte astăzi 61 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”
“Orice s-ar întâmpla, nu vă lasaţi! E singurul lucru care îi sperie pe tirani, proşti şi alte mirabile alcătuiri ale acestei lumi”
Lasă în urmă un consum uriaş de dragoste şi energie
Trăieşte intens, poate prea intens, dacă se gândeşte la vârstă! “Ţin ore la Universitate, de un an conduc o editură vioaie, citesc, scriu, călătoresc, mă plimb”, îşi începe sărbătoritul nostru “confesiunea”.
Despre începuturile carierei sale literare îşi aminteşte... “S-a întâmplat să mă înveţe bunica să citesc şi să scriu pe la patru-cinci ani şi de atunci, am tot citit! Prin şcoala primară, am început să scriu un fel de romane cu nemţi şi partizani sovietici, altele cu cow boys, inspirându-mă din filmele vremii. Cât a durat gimnaziul, n-am mai scris, că descoperisem sportul. Însă prin clasa a X-a, m-am îndrăgostit prima oară şi am început să scriu poezii – de dragoste, desigur, şi filosofice, că adolescenţii sunt profunzi! De-atunci nu m-am mai oprit din scris.”
Pentru cititorii acestor rânduri... “Poate că mi se întoarce gândul la roman. Am vreo cinci-şase în cap, unele de decenii, dar n-am avut deocamdată curaj să mă apuc de aşa muncă grea. Dar timp nu prea mai este, aşa că...”
Ce înseamnă cultura în România de astăzi? “Pentru politrucime şi chiar pentru societate, nu înseamnă mai nimic. Pentru mine şi mai mulţi prieteni – cultura apropie – e ceva extrem de important. Dar noi n-am izbutit să ajungem oameni noi!”
Despre ce nu se pot scrie poezii? “Nu se pot scrie ode pentru tirani, nu poate fi elogiat marasmul în care ne complacem.”
În urma celor 61 de ani... “Ştiu eu? Vreo douăzeci de cărţi, unele în mai multe ediţii, mai multe mii de studenţi cărora sper că nu le-am dăunat, o fiică şi doi nepoţi născuţi americani, deci prezidenţiabili?! Un consum uriaş de dragoste şi energie?”
Un gând... “Orice s-ar întâmpla, nu vă lăsaţi! E singurul lucru care îi sperie pe tirani, proşti şi alte mirabile alcătuiri ale acestei lumi.”