Manastirea de calugari Turnu este ca un mic colt de Rai, asa cum sunt poate toate asezamintele in care au ales sa traiasca intru slujirea Domnului cei care nu si-au gasit locul in lumea mireana.
Calugarii de aici, 25 la numar, au viata lor. Traiesc in rugaciune si se gospodaresc singuri. Produc miere pentru consum propriu, dar si pentru vanzare, cresc pastravi in iazul din fata manastirii - un ochi de apa umbrit de cativa nuci batrani si de pomi fructiferi - , cresc animale si sculpteaza in lemn diferite obiecte religioase. Ar fi vrut sa cultive porumb, dar din cauza porcilor mistreti, care dau iama prin el si fac ravagii, au renuntat la idee.
ISTORIC. Si aici, ca in multe din curtile unor manastiri, se afla o fantana care se hraneste cu dorintele turistilor. Cate monede, atatea dorinte.
Parintele ghid, Iosif, care ne-a intampinat, se simtea rau din cauza unor probleme de sanatate. Cu toate astea, ne-a povestit cate ceva legat de locul in care salasluieste din anul 1981.
Manastirea (ctitorita in 1676 de Varlaam, Episcopul Ramnicului si Mitropolitul Tarii Romanesti) s-a numit initial "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", pentru ca in final sa-i ramana denumirea pe care o stie toata lumea: Manastirea Turnu. Denumirea i-a fost data de la un turn aflat pe stanca, "Piscul lui Teofil", construit de legiunile romane din Castrul Arutela in secolul al II-lea.
Se afla la poalele Muntelui Cozia, aproape de apele Oltului, si la vreo doi kilometri de ctitoria lui Mircea cel Batran, Manastirea Cozia.
In vremea noastra accesul la aceasta manastire se face usor. Din statiunea Caciulata se trece digul care uneste cele doua maluri ale Oltului. Dar, timp de cateva secole, accesul pana aici se realiza destul de greu. Cine venea dinspre Cozia trecea cu barca peste Olt, pentru a ajunge, iar cine venea dinspre partea nordica a regiunii o lua pe potecile ce urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Cum spunea geograful George Lahovari, numai "piciorul si calul pot patrunde acolo". Acum se poate ajunge si cu trenul, statia CFR fiind situata la doar 600 de metri distanta de manastire.
CHILIILE DIN STANCA. In veacurile al XV-lea si al XVI-lea, aici s-au retras cativa calugari de la Manastirea Cozia. Au trait in colibe de lemn, intr-o saracie deplina. Doi dintre ei, sihastrii Daniil si Misail, si-au sapat chilii in stanca, unde au trait timp de 20 de ani in conditii aspre, pentru a ajunge la desavarsire. Chiliile sunt de marimea unei camere, iar astazi adapostesc in ele cateva icoane si lumanari. Printre crapaturile foarte fine ale peretilor duri de stanca oamenii au infipt banuti si acatiste. Parintele Iosif nu-si explica in ce chip au reusit sihastrii sa sape chiliile in gresia stancii, roca fiind destul de greu de strapuns.
In 1967, dupa ce egumenul cozian Varlaam a fost numit episcop al Ramnicului (mai apoi, ajunge mitropolitul Tarii Romanesti), soarta pustnicilor de aici s-a schimbat. In locul manastirii din lemn se construieste una din piatra si caramida, iar sub ea sunt depuse moastele cuviosilor Daniil si Misail.
|
RUGACIUNI. In crapaturile fine din chilii, crestinii pun acatiste si bani |
BISERICA DE LA ETAJ. Intre 1893 si 1901, episcopul Argesului, Gherasim Timus, decide constructia unei resedinte de vara care cuprindea o
biserica si camere de locuit. Proiectul a fost executat de un arhitect polonez stabilit in Romania, Anton Grigorevici Lapinski, lucru ce a facut ca stilul bisericii sa fie putin diferit de cel al bisericilor romanesti.
La Turnu se afla singura biserica ortodoxa din tara construita la etaj, cu hramul "Schimbarea la fata". Ea a fost sfintita la data de 4 septembrie 1901, cand Schitul Turnu este ridicat la rangul de manastire canonica. "Cred ca si din lipsa de spatiu aceasta biserica a fost construita la etaj, de episcopul Argesului. La parter, pe vremuri, a functionat ca magazie si apoi sala de mese. Dupa 1989 a devenit biserica, iar din 2000 s-a finalizat si pictura. Acum, slujbele se tin aici", spune parintele ghid al Manastirii Turnu. Inedit este si faptul ca toate picturile din biserica de la etaj sunt realizate pe panza care mai apoi a fost aplicata pe perete, astfel ca numai o privire foarte atenta poate distinge acest lucru. Aici este expusa o piesa rara, din 1910: trei icoane intr-una singura. Privita din dreapta, icoana reda "Schimbarea la fata a Mantuitorului". Din fata apare imaginea "Maicii Domnului si a Mantuitorului", iar din stanga, "Sfanta Treime".
INCERCARI. In 1932, un incendiu izbucnit de la soba de la arhondaric, in noaptea de 6 spre 7 februarie, intr-o singura ora mistuie cinci corpuri de
case cu 26 de camere, doua soproane, clopotnita, turla de la biserica mica, tampla cu toate icoanele si candelele, pictura interioara fiind afectata si ea.
In 1961, in urma unui decret, manastirea este desfiintata si transformata in
Casa de Odihna pentru personalul Episcopiei Ramnicului si Argesului. Si a ramas in aceasta forma pana in 1975, cand a fost numit ca superior ieromonahul Teoctist Dobrin. Astfel, Turnu devine schit in subordinea Coziei.
Din anul 1982, la Turnu incepe o viata monahala noua. In acelasi an s-a amenajat primul drum de acces, prin construirea podului de peste Olt, la Lotrisor, dar cea mai mare realizare a fost readucerea schitului la statutul de manastire (1988).
|
COMORI
"Am vrut sa cultivam si porumb, dar degeaba. Nu putem sa facem asta, pentru ca vin din paduri porcii mistreti si-l distrug. Fac ravagii in el. Asa ca ne-am limitat la alte legume, de care putem avea grija mult mai usor"
parintele ghid Iosif
|