
A crește într-o țară bogată, cu resurse abundente, nu garantează o copilărie fericită și sănătoasă, potrivit unei analize publicate, ieri, de UNICEF Innocenti – Biroul Global de Cercetare și Previziune, în urma căreia s-a constatat că, în multe dintre cele mai avute țări ale lumii, s-a înregistrat un declin important în rândul copiilor la nivelul performanțelor școlare, al bunăstării mintale și al sănătății fizice de la debutul pandemiei de COVID-19 încoace.
În acest raport, 43 de țări din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Uniunea Europeană (UE) sunt clasificate în funcție de performanța lor în ceea ce privește bunăstarea mintală, sănătatea fizică și abilitățile copiilor și adolescenților.
„De la ultimul raport de bilanț comparabil publicat acum cinci ani, Olanda și Danemarca s-au menținut pe primele două poziții în ceea ce privește bunăstarea copiilor, în baza parametrilor de bunăstare mintală, sănătate fizică și competențe”, transmite agenția pentru copii a ONU.
Franţa se află pe cea de-a treia poziţie, urmată de Portugalia şi de Irlanda, potrivit raportului, în timp ce Noua Zeelandă, Columbia, Mexic, Turcia şi Chile s-au situat pe ultimele locuri ale clasamentului.
Progresul din ultimele decenii, în pericol
Raportul, care compară datele din 2022 cu cele din 2018, avertizează că progresul înregistrat în ultimele decenii în grupul de țări OCDE/UE este în pericol: „Numeroase țări au înregistrat o scădere semnificativă a competențelor școlare ale copiilor după pandemie – în special a competențelor fundamentale, cum sunt cele de citit și cele matematice”.
De asemenea, închiderea școlilor timp de 3 până la 12 luni a obligat mulți copii să învețe de la distanță și a dus la regrese școlare. „Chiar și înainte de pandemie, copiii se confruntau cu diferite dificultăți și nu aveau acces la sprijin adecvat – nici măcar în țările bogate”, a declarat directorul UNICEF Innocenti, Bo Viktor Nylund, adăugând că „acum, în fața unei incertitudini economice tot mai mari, țările trebuie să acorde prioritate educației, sănătății și bunăstării copiilor”.

Jumătate dintre tinerii de 15 ani nu înțeleg un text de bază
În privința competențelor copiilor din cele 43 de țări, se estimează că peste 8 milioane de adolescenți în vârstă de 15 ani – aproximativ jumătate dintre cei care fac parte din această grupă de vârstă – au fost evaluați ca neavând un nivel funcțional de alfabetizare și de aritmetică, ceea ce înseamnă că nu puteau înțelege un text de bază, lucru care ridică îngrijorări legate de perspectivele acestora.
Documentul ridică, de asemenea, o serie de preocupări legate de sănătatea mintală, subliniind faptul că, în rândul copiilor de 15 ani, nivelurile de satisfacție în viață au scăzut substanțial între 2018 și 2022. Deși atât fetele, cât și băieții au înregistrat o scădere la acest capitol, amploarea acestei scăderi, în aproape toate țările, a fost mai mare în rândul fetelor. Japonia a fost singura țară în care satisfacția față de viață a copiilor a crescut substanțial între 2018 și 2022.
În ceea ce privește sănătatea fizică a copiilor, raportul relevă faptul că rata supraponderalității a crescut simțitor în 14 din 43 de țări cu date disponibile, menținându-se o tendință pe termen lung.
Conform raportului, în pandemie, copiii au acumulat, în medie, un decalaj școlar de șapte luni până la un an. Cel mai mare regres s-a înregistrat în cazul copiilor din familii defavorizate.
Printre codași și la competențe
În clasamentul final, dintre cele 36 de țări cu venituri ridicate, care au date disponibile pentru toate cele trei mari criterii luate în calcul, România se situează pe locul 16 în ceea ce privește bunăstarea copiilor.
La fel ca și alte state din apropiere, precum Bulgaria, Croația, Ungaria și Slovacia, țara noastră se clasează pe locuri foarte bune la capitolul sănătate mintală, dar se clasează în ultima treime în ceea ce privește sănătatea fizică a copiilor.
„România ocupă locul 5 în domeniul sănătății mintale și raportează niveluri scăzute în domeniile sănătății fizice și competențelor (locul 32 și, respectiv, locul 26). Potrivit raportului, nivelul de satisfacție în viață în rândul copiilor români în vârstă de 15 ani a scăzut de la 85% în 2018 la 81% în 2022”, conform UNICEF.
Pe de altă parte, Japonia, Republica Coreea și Slovenia se află în prima treime în ceea ce privește competențele, dar în ultima treime în ceea ce privește sănătatea mintală. Japonia, spre exemplu, este pe primul loc la sănătatea fizică, dar pe locul 32 la sănătatea mintală.
Cehia și Islanda se clasează pe locuri bune la capitolul sănătate fizică, dar pe locuri slabe atât la capitolul sănătate mintală, cât și la abilități.
Raportul mai arată că procentul copiilor români de 15 ani care se confruntă frecvent cu bullying-ul a scăzut semnificativ - de la 33,8% în 2018 la 24,6% în 2022 -, însă a crescut numărul copiilor cu exces de greutate. Mai exact, 23% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani din România erau supraponderali în 2022, în creștere de la 21% în 2018.
Reglementări mai stricte la alimentele nesănătoase
Raportul îndeamnă guvernele și principalii factori interesați să adopte măsuri în mai multe domenii de aplicare a politicilor pentru a opri declinul bunăstării copiilor.
Recomandările includ consolidarea competențelor de bază, cum ar fi cele de scris-citit, a celor aritmetice și digitale, precum și a abilităților sociale și emoționale; îmbunătățirea sănătății mintale prin acțiuni de prevenire, furnizarea de servicii specializate și combaterea violenței și a bullying-ului atât online, cât și offline; îmbunătățirea sănătății fizice prin accesul la alimente nutritive și o reglementare mai strictă a marketingului și comercializării alimentelor nesănătoase și implicarea activă a copiilor în procesele decizionale.