Biserici miniaturale la cheie. Scoase pe banda. Produse de serie. Bune de amplasat langa piscina ori in fundul gradinii, langa gratar. Cristelnita din alama, cu interior de inox alimentar. Un produs de fite, pentru dosuri fine. Poti si sa mananci din ea, atat de curat e interiorul. Toaca cu actionare electrica. Cadelnita cu rezistenta electrica. Icoana facuta la comanda, pe baza unei fotografii. Racla cu banda de argint, suflata in aur, placata cu safire – pentru moaste sau pentru raposati cu dare de mana si portofel. Sunt doar cateva dintre exemplele unei bogate oferte de produse existente pe piata ortodoxa a obiectelor religioase.
Piata bisericeasca, prima in UE
Astfel de minunatii ale tehnicii, pornite parca intr-o cruciada a laicului impotriva obiectelor si obiceiurilor sacre ale bisericii, intalnim la targurile de profil ori le putem comanda accesand din puzderia de site-uri specializate in domeniu. Asaltati de asemenea produse, oamenii bisericii chiar dau curs "implementarii" unor astfel de "inovatii", zugravind in kitsch o lume altadata plina de smerenie, luminata de modestie. Am participat cu cateva luni in urma la un targ de astfel de produse si le-am vazut pe majoritatea dintre ele. De aceasta data insa, am preferat sa iau calea comenzii directe la producator. Dar pana sa ajungem acolo trebuie sa facem cateva anunturi de importanta nationala. Conform statisticilor realizate de unul dintre operatorii pietei ortodoxe de profil, piata bisericeasca din Romania este cea cu cel mai mare volum din Uniunea Europeana. Mai mult, plaiul mioritic aduce an de an inovatii in premiera mondiala in domeniu.
Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!
Dupa aproape jumatate de veac de comunism, in 1990, filosoful Petre Tutea spunea: "Nu suntem pierduti ca popor. Poate Dumnezeu se va milostivi de noi si ne va da un sut in cur". Pai cum sa fim pierduti? Nu, nu suntem! O lume intreaga poate privi scuipand in san la inovatiile romanesti de profil: kitschuri sau cvasikitschuri bisericesti. In octombrie 2009 s-a infiintat "Bisericute bizantine", prima firma din Romania specializata in realizarea bisericutelor ortodoxe tip troita. Parca in urma unui semn divin, pentru ca in aceeasi luna, in penitenciarul de femei din orasul Alatir, Rusia, a inceput sa izvorasca mir dintr-o icoana a Maicii Domnului pictata cu 17 ani in urma de una dintre detinute. Bisericutele artizanale sunt din beton armat si contin materiale rezistente la umezeala si intemperii. "Ele pot fi asezate de credinciosi in curtile caselor, la porti sau la rascrucile drumurilor", se arata in pliantul insotitor al produsului. De asemenea, se pot folosi si ca monumente funerare, amplasandu-se la mormintele celor dragi sau in locuri unde au avut loc accidente pentru a putea aprinde o candela spre odihna celor adormiti, se arata in continuarea prospectului. In interiorul lor se pot pune o icoana sau mai multe, iar in fata lor o candela. Pretul unei astfel de minunatii? Mai conteaza cand e vorba de sufletul celor raposati? Negociabil, evident.
Icoana tip banner
In acelasi timp, o firma bucuresteana produce cu ajutorul unor plottere, un fel de copiatoare dracesti, "icoane cu utilizare in interiorul incaperilor". De parca ar putea fi utilizate si in exteriorul lor, pe garduri, toalete sau pe la colturi de strada. Ati auzit de icoana steag? Dar de icoana canvas, mesh sau tip banner? Nevoile pietei au facut sa apara noi icoane, printate, de exemplu, pe material numit poliplan, foarte rezistent, din care sunt facute bannerele publicitare. Ei bine, exista in Romania de vanzare toate acestea. Firma Indoorprint din Berceni le realizeaza. Aici, un plotter gigant varsa pe gura imagini apocaliptice, printuri dumnezeiesti de interior, pentru dormitor, sufragerie, fie si pentru camera de oaspeti si, de ce nu, acestea ar putea ajunge si intr-o casa de toleranta, daca asa cere clientul, Doamne iarta-ne! Eu nu mi-am dorit asa ceva. Eu am poftit o icoana cu prietena mea in compania unor inalte fete bisericesti pe care le pretuiesc, de altfel. "Comanda telefonica si on-line. Trimiteti fotografia dvs. care reprezinta un peisaj sau o imagine cu un moment unic, un instantaneu… si noi o sa pictam tabloul la dimensiunea dorita". Firma cu pricina e din Covasna si va satisface orice gusturi.
Racla suflata in aur pentru inca neraposati
Mai sunt pamanteni care isi comanda sicriul placat cu diamante inca din timpul vietii. Sunt extrem de rari astfel de "domni", dar sunt. "Alo, buna ziua, domnul Adrian Vaida, sculptor in lemn?". "Doamne ajuta", imi raspunde mesterul de la capatul firului. "Executam racle cu modele discutate de comun acord. La incrustatiile in lemn se poate pune si altceva – pietre pretioase, se pot face si pe colturi anumite monturi de argint, ca niste picioare. De asemenea, picioruse din argint masiv turnate, muchii din benzi de argint, coltare la fel. Se poate face si cu argint suflat in aur", mi-a spus mesterul Vaida, dupa care a inceput sa-si faca reclama: "Am facut si imagini cu chipurile sfintilor sculptate pe racla sau sculptate pe picioarele raclei. Cu scene din viata sfintilor sculptate pe capac, pentru vestmantul Sfintei Parascheva am facut pe sfanta adormita si inauntru in alta ipostaza", mi-a spus domnul Vaida. Asa am aflat de o comanda speciala facuta la o alta firma concurenta. Comanda a fost pentru aducerea la biserica Institutului Parhon a moastelor Sf. Luca al Crimeei. Racla a fost realizata manual, din piele aplicata pe suport confectionat din lemn, ornamentele in relief fiind infrumusetate cu pietre semipretioase. Aceeasi firma face si medalioane sculptate sub lupa cu mare finete in lemn mediteranean. Insa pentru aceste comenzi, executia dureaza minimum 40 de zile.