La finalul săptămânii trecute, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București a respins, tot definitiv, toate cererile formulate de Armand împotriva rechizitoriului prin care a fost trimisă în judecată pentru conflictul de interese penal. Procesul penal poate începe, iar având în vedere că în contencios administrativ speța a constat în aceleași fapte săvârșite, Clotilde Armand riscă și o condamnare cuprinsă între 1 și 5 ani de închisoare, la care se adaugă o altă perioadă de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică.
Judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului București, Secția I Penală, a soluționat, joi, 12 decembrie 2024, contestația formulată de Clotilde Armand împotriva unei încheieri a judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Sectorului 1, din data de 4 noiembrie 2024. Instanța de apel a respins, astfel, ca nefondată, contestația depusă de inculpata Clotilde Armand și a obligat-o pe aceasta să achite suma de 300 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat.
Încheierea Tribunalului București, având numărul 472/2024, este definitivă și consfințește începerea procesului penal împotriva lui Clotilde Armand.
Prin încheierea din 4 noiembrie 2024, Judecătoria Sectorului 1 a respins, pe fond, în temeiul articolului 345, alineat 1 din Codul de procedură penală, raportat la articolul 35, alineat 1 și la articolul 41, alineat 1, litera „a” și alineat 2 din Codul de procedură penală, a constatat că Judecătoria Sectorului 1 este competentă din punct de vedere material și teritorial să soluționeze această cauză.
Astfel, în temeiul articolului 346 din Codul de procedură penală, instanța de fond a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul 11057/60/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București din data de 24 aprilie 2024, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea ocupării unei funcții publice
În acest sens, Judecătoria Sectorului 1 a dispus începerea judecății față de inculpata Clotilde Armand, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (patru acte materiale), prevăzută de articolul 301, alineat 1 Cod penal, cu aplicarea articolului 35, alineat 1 Cod penal.
Concret, este vorba despre infracțiuni de serviciu - conflictul de interese, care prevede că fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
Articolul 35, alineat 1, invocat în încheierea instanței, prevede faptul că infracțiunea este continuată când persoana săvârșește la intervale diferite de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.
Patru măriri ale propriei indemnizații de manager al unui proiect anticorupție
Concret, Clotilde Armand a fost trimisă în judecată pentru că, între mai și august 2022, în calitate de primar al Sectorului 1, după ce, în februarie, s-a numit pe sine în funcția de manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, a emis patru dispoziții care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizațiilor lunare în sumă de totală de 18.720 de lei (venituri brute).
Prima dispoziție a fost emisă în 6 mai 2022, prin care și-a mărit indemnizația cu 3.744 de lei. A doua dispoziție a fost emisă în 7 iunie 2022, când, de asemenea, și-a mărit indemnizația cu suma de 5.616 lei. A treia dispoziție a fost emisă în data de 5 iulie 2022, când și-a mărit indemnizația cu 3.744 de lei. A patra dispoziție, prin care și-a majorat indemnizația cu 5.616 lei, a fost eliberată în 1 august 2022.
Înalta Curte a scos-o din Parlamentul României
Tot săptămâna trecută, judecătorii Secției de Contencios Administrativ și Fiscal de la Înalta Curte de Casație și Justiție au soluționat definitiv și latura civilă a acestui dosar, plecat de la un raport al Agenției Naționale de Integritate.
Instanța de apel a dispus, cu acest prilej, să „respingă recursul declarat de recurenta reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate”. Aceasta este hotărârea definitivă. Prin această hotărâre, Înalta Curte a menținut dispozițiile Hotărârii nr. 289 din 11 martie 2024 a Curții de Apel București, care a respins cererea lui Clotilde Armand de anulare a raportului ANI prin care a fost găsită în conflict de interese administrativ și penal.
Prin rămânerea definitivă a acestei hotărâri, Clotilde Armand nu mai poate fi învestită în funcția de senator, deoarece are interdicție trei ani de a mai ocupa o funcție publică. Conducerea USR București a luat act de decizia instanței și a revocat-o pe fosta primăriță a Sectorului 1 de pe lista pentru validări a USR din Senat.
În vară, Clotilde Armand a candidat la alegerile locale și a pierdut funcția de primar al Sectorului 1. Dacă ar fi câștigat, s-ar fi aflat acum în situația de a-și pierde mandatul de edil. În schimb, a obținut un mandat de consilier local USR în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1, la care a renunțat, deoarece urma să candideze la Senatul României.