x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale DINA COCEA - "Doamnă, dumneavoastră trebuia să fiţi preşedinte!"

DINA COCEA - "Doamnă, dumneavoastră trebuia să fiţi preşedinte!"

de Roxana Ioana Ancuta    |    Tudor Dumitrescu    |    31 Oct 2008   •   00:00
DINA COCEA - "Doamnă, dumneavoastră trebuia să fiţi preşedinte!"

S-a mai aşezat o stea în rândul constelaţiei marilor valori artistice româneşti de dincolo. Dina Cocea, o artistă a cărei valoare n-au atins-o nici timpul, nici regimurile politice.



Joi dimineaţă, trupul neînsufleţit al actriţei care a murit la vârsta de 96 de ani a fost depus în foaierul Teatrului Naţional. Flori multe pentru o mare doamnă. Printre cei care au venit să aducă un ultim omagiu Dinei Cocea s-au numărat actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru – foşti studenţi ai artistei, Valeria Seciu, Ilinca Tomoroveanu, Ion Caramitru (care spunea despre cea care a fost "regina teatrului românesc", că "o dată cu ea dispare şi o epocă de care puţini îşi amintesc), Florina Cercel, Irina Petrescu, Mihai Dinvale, regizorul Dinu Cocea, prieteni, rude şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale". În jurul prânzului şi-a făcut apariţia şi Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, care a depus o coroană de flori şi a asistat la slujba de înmormântare oficiată de doi preoţi.

Regizorul şi scenaristul Dinu Cocea a rememorat câteva întâmplări din timpul vieţii celei care a făcut cinste teatrului românesc: "Gheorghiu Dej, care a plăcut-o foarte mult pe Dina Cocea, a rugat-o la un moment dat să fie profesoara de actoriei" a Licăi, fiica lui. O vreme, Lica a luat lecţii de teatru cu Dina, dar n-a putut face faţă ritmului, pentru că Dina Cocea îşi luase foarte în serios rolul de profesor. «Tată – i-a zis Lica lui Dej – asta mă freacă de mă înnebuneşte. Nu mai pot. Nu mai vreau cu asta». Tot din perioada Dej, îmi amintesc că o luase cu el în America, ca traducătoare, când România a fost pentru prima dată prezentă la ONU. Ziariştii l-au întrebat pe Dej: «Ce atitudine aveţi faţă de faptul că Uniunea Sovietică v-a luat un sfert din ţară?». La care Dej: «E dreptul lor istoric». Iată, însă, ce a tradus Dina: «Churchill şi Roosevelt s-au înţeles cu Stalin. Este o chestiune de conjunctură, pentru că era interesul Americii şi al Angliei să se împace bine cu ruşii, deşi erau adversari ideologici. Dar i-au făcut o concesie lui Stalin şi i-au dat acest drept. Cu timpul o să se rezolve». După conferinţă, un ziarist de origine română a venit la ea, i-a pupat mâna, a pupat-o pe ambii obraji şi i-a spus: «Doamnă, dumneavoastră trebuia să fiţi preşedintele României!"

Doctor honoris causa" al UATC

Fiica scriitorului N.D. Cocea şi a Floricăi Mille (fiica lui Constantin Mille), Dina Cocea s-a născut la Bucureşti la data de 27 noiembrie 1912. A absolvit studiile de actorie la Paris, acolo unde şi-a făcut, de altfel, şi debutul teatral, în 1934. Pe marile ecrane a apărut pentru prima dată în 1939 în filmul "O noapte de pomină". Au urmat rolurile din "Neamul Şoimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir", "Iancu Jianu". Între 1952 şi 1962 a fost decanul Facultăţii de Teatru. Începând din 1956, a reprezentat România la congrese internaţionale sau la manifestările organizate de ONU şi UNESCO.

A jucat în peste zece filme de lungmetraj şi a avut peste 100 de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune. Pentru toată activitatea depusă în timpul vieţii, Dina Cocea a primit şi titlul "Doctor honoris causa" al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A încetat din viaţă în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 96 de ani.

×
Subiecte în articol: arte cocea dina