x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Momente dramatice: oamenii blocați în Noua Caledonie au rămas fără mâncare din cauza revoltelor violente

Momente dramatice: oamenii blocați în Noua Caledonie au rămas fără mâncare din cauza revoltelor violente

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2024   •   18:40
Momente dramatice: oamenii blocați în Noua Caledonie au rămas fără mâncare din cauza revoltelor violente
Sursa foto: Hepta

Australienii blocați în Noua Caledonie raționează mâncarea în timp ce așteaptă o cale de ieșire din acest teritoriu insular tulbure din Pacific, după revoltele în care patru persoane au murit, a declarat sâmbătă un turist din Sydney.

„Copiii sunt cu siguranță flămânzi pentru că nu prea avem prea multe opțiuni cu care să-i hrănim”, a declarat Joanne Elias, aflat într-o stațiune din capitala Noumea, unde familia ei este refugiată de la izbucnirea tulburărilor din această săptămână, scrie Reuters.

„Se vede că nu mai au mâncare”, a declarat ea prin telefon pentru Reuters, referindu-se la stațiunea în care sunt cazați.

Elias, care a sosit în țară pe 10 mai împreună cu soțul ei și cei patru copii, a declarat că i s-a spus să umple o cadă de baie în caz că apa se termină, în timp ce stocurile de alimente se diminuează.

„Nu știm cât timp vom sta aici”, a spus ea, adăugând că familia ei se află printre cei aproximativ 30 de australieni blocați în stațiunea Chateau Royal.

După trei nopți de agitație, sute de întăriri ale poliției franceze au început să sosească vineri în teritoriul controlat de Franța, în încercarea de a recâștiga controlul asupra capitalei insulei.

Revoltele, declanșate de furia populației indigene Kanak din cauza unei reforme electorale contestate, s-au soldat cu magazine și mașini incendiate, magazine jefuite și blocări ale căilor rutiere, tăind accesul la medicamente și alimente, spun autoritățile.

Cel puțin patru persoane, inclusiv un oficial de poliție, au fost ucise în timpul tulburărilor, ceea ce ar putea complica planul președintelui Emmanuel Macron de a spori influența Franței în Pacific.

Trei români sunt prinși în mijlocul revoltelor violente din Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are în atenție situaţia a trei cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: noua caledonie criză alimente