x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Chişinău, expoziţie stradală pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor

La Chişinău, expoziţie stradală pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor

de Maria Sârbu    |    17 Iul 2014   •   18:16
La Chişinău, expoziţie stradală pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor

Galeria La Rond din Chişinău, aflată chiar în spatele statuii lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei Moldovei de peste Prut, găzduieşte o expoziţie stradală menită să comemoreze 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor. Vernisajul va avea loc vineri, 18 iulie, de la ora 11:00.

Intitulată “Constantin Brâncoveanu şi epoca sa”, expoziţia include o serie de imagini şi documente care vorbesc despre viaţa şi domnia lui Brâncoveanu, dar şi opinii ale unor istorici referitoare la personalitatea domnitorului şi epoca sa. Lucrările sunt expuse pe 20 de bannere ce au dimensiunile 0,92m x 2,05 m. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău.

Guvernul României a declarat anul 2014 Anul Brâncoveanu, pentru a comemora cele trei secole de la supliciul domnului Ţării Româneşti şi al fiilor săi, iar expoziţia este una dintre acţiunile Programului naţional “Anul 2014 – Anul Brancoveanu”.

Constantin Brâncoveanu (1654-1714), domn al Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714, a fost executat la Constantinopol, pe data de 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi.

De remarcat şi faptul că ICR Chişinău susţine desfăşurarea, între 21 şi 24 iulie, a Simpozionului ştiinţific internaţional “Tradiţie istorică şi perspective europene”, care “are ca scop sincronizarea a ceea ce înseamnă moştenirea istorică a spaţiului românesc în contextul general european, precum şi trasarea perspectivelor ştiinţei istorice în condiţiile actuale”. Vor susţine comunicări specialişti din România, Italia şi Republica Moldova. Lucrările simpozionului se vor desfăşura în municipiul Chişinău, la Biblioteca Ştiinţifică Centrală, la Universitatea de Stat din Moldova şi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

×