Marti, 15 martie 2016, a avut loc vernisajul expoziției “Careu de dame”, editia a doua (8-31 martie), organizată la Libraria Carturesti din Iasi (Palas Mall). A prezentat profesor Carmen Sirbu si prof. univ. Constantin Tofan, prilej cu care a fost editat si albumul expozitiei.
Expozitia are ca tematică femeia din zilele noastre, cu preocuparile sale actuale. Prin talent si calitati, ni se prezinta o imagine plastica ce transmite preocuparile constante privind conexiunea personala si sociala a femeii cu societatea contemporana.
Editia din acest an a expoziţiei “Careu de dame” prezinta o colectie de lucrari de pictura, grafica, arta textila, sticla, instalatie si arta textila semnate de 58 de femei speciale care ne inspira si ne invata cum sa ne vedem mai bine bucuria si durerea prin creatii plastice de mare succes.
Lucrarile sunt diferite ca tematica si ideatica. Niciuna nu seamana cu cealalta. Sunt prezente idei filozofice, iar psihologia este cea care domina.
Printre artistele participante, mentionam pe: Viorica Toporas, Daniela Isache, Atena-Elena Simionescu, Florenta Ionescu, Marinela Rusu, Diana Ivanov, Adriana Podoleanu, Ioana Avram, Merisor Dominte, Ungureanu Dana, Raluca Gabriela Hreniuc, Gabriela Ena Rusu, Pictor Grafician Ella, Dorina Blanaru, Carmen Craciun, Irina Voicu.
Potret Daniela Isache, una dintre expozante
Iata si un portret al uneia dintre pictoritele ce au expus in “Careul cu dame”. Daniela Isache s-a nascut la 28 iunie 1958. A absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea “ Al.I.Cuza” Iasi, facand apoi studii libere de pictura in atelierul pictorului Ion Neagoe.
Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1999, este prezenta in albumul “Un secol de arte frumoase la Iasi” si “Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010”.
Din anul 1985, este prezenta in viata artistica romanească cu numeroase expozitii personale sau de grup. Are cateva lucrari si in muzee importante cum sunt Casa Pogor sau Casa Scriitorilor din Chisinau ori in colectii particulare din SUA, Germania, Spania sau Republica Moldova. Tabloul sau “Omul din adancuri” a ilustrat filmul european “Erik Zamani/ Time of the Plums”, regizat de Sezen Kayhan.
“Compozitiile Danielei Isache trebuie privite ca pe un exces de inventivitate, atingand deseori perplexitatea. Strigatul disperat al artistei socheaza cu buna intentie si asteapta raspunsuri care ies din logica traditionala.
Pictorita vrea, cu siguranta sa faca din provocare si soc vizual o metoda de lucru si din culoare un adjuvant pe potriva intentiei unui razvratit responsabil cu angoasele intratabile”, spune respectatul critic de arta Valentin Ciuca.