x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 28 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. "Trei români nedrepățiți de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia și Ștefan Odobleja"

Miercuri, 28 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. "Trei români nedrepățiți de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia și Ștefan Odobleja"

27 Noi 2018   •   15:04
Miercuri, 28 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. "Trei români nedrepățiți de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia și Ștefan Odobleja"

Descoperitorul insulinei, inventatorul avionului și părintele ciberneticii au fost cu toții români, însă nu s-a bucurat niciunul de onorurile cuvenite unor mari inventatori și remarcabili pionieri în domeniile lor de activitate. Citiţi c0e contribuţii au adus aceştia la dezvoltarea omenirii şi motivele pentru care au nu au primit recunoştinţa meritată în cartea "Trei români nedrepățiți de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia și Ștefan Odobleja", care apare de miercuri, 28 noeimebrie, împreună cu Jurnalul.

Pe 23 iulie 1921, Nicolae Paulescu a expus rezultatele muncii sale de cercetare. El a găsit în interiorul pancreasului un produs activ antidiabetic, pe care l-a numit pancreină, substanţă ce este acum cunoscută ca fiind insulina. Descoperirea ce ar fi trebuit să aducă faimă cercetătorului român a fost publicată în august 1921 în publicaţia de specialitate Archives Internationales de Physiologie, revistă care apărea simultan în Franţa şi Belgia. Un an mai târziu, Paulescu primea de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România brevetul de invenţie Pancreina și procedura fabricației sale. La diferenţă de aproximativ un an, cercetătorii canadieni Frederick Banting şi Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel…

În 1906, Traian Vuia reuşea să se ridice de la sol cu un aparat mai greu decît aerul. Istoria ar fi trebuit să-l reţină pe inginerul român drept realizatorul primului zbor autopropulsat, dar întâietatea a fost atribuită, pe nedrept, fraţilor Wright, doi ani mai târziu.

Iar Ștefan Odobleja a pus bazele ciberneticii printr-o lucrare apărută la Paris în anul 1938, "Psihologia consonantistă", scrisă cu 10 ani înainte de tipărirea ideilor americanului Norbert Wiener, considerat eronat inițiatorul domeniului…

Citeşte poveştile acestor străluciţi oameni de ştiinţă în volumul "Trei români nedrepățiți de istorie. Nicolae Paulescu, Traian Vuia și Ștefan Odobleja", distribuit începând de miercuri 28 noiembrie cu Jurnalul, la preţul special de 14,9 lei (ziar+carte).

 

×