Rapsodul şi actorul Tudor Gheorghe şi-a lansat luni, în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, cartea "Vă dau un an din viaţa mea" apărută la Editura "Scrisul românesc", fiind primul volum semnat de către cunoscutul artist şi care este considerat de criticii literari un roman memorialistic şi un jurnal de călătorie.
"Simpla prezenţă a lui Tudor Gheorghe creează o atmosferă deosebită, pentru că Tudor Gheorghe este, aşa cum s-a spus de atâtea ori, un fenomen, în teatrul românesc, în cultura românească. Tudor Gheorghe este unul dintre ambasadorii noştri, ai culturii româneşti care circulă dintr-o parte în alta a ţării şi dintr-o parte în alta a continentelor. Şi face ceea ce ar trebui să facă foarte mulţi din alt domeniu, poate din domeniul diplomatic. M-am întâlnit cu Tudor Gheorghe de două ori la New York unde a avut nişte concerte extraordinare şi o dată în Italia. Dar despre Tudor Gheorghe nu se poate vorbi fără a aminti în primul rând de actorul, menestrelul şi se ajunge până la urmă la prozator. Cartea este de fapt un roman memorialistic, este un jurnal extraordinar care vorbeşte de viaţa lui Tudor Gheorhe, de familia lui Tudor Gheorghe, de lumea teatrului, lumea culturii, lumea artei, vorbeşte de politica din România, vorbeşte mai ales de actori, de foarte mulţi actori. Este scrisă cu sentimente", a spus criticul literar Florea Firan, directorul Editurii "Scrisul Românesc".
Acesta a mai afirmat că Tudor Gheorghe are, ca şi în cântec, un dar al povestirii, al naratorului, cunoaşte foarte bine viaţa românească socială, politică şi nu se sfieşte să spună nişte păreri care devin chiar foarte dure şi "în lumea teatrului şi în lumea literaturii şi a filozofilor pe care îi atacă".
"Cum spune D.R.Popescu, Tudor Gheorghe povesteşte ca şi cum ar sta la gura sobei, dacă ar fi să facem o mică trimitere spre cel mai important narator al nostru care este Ion Creangă. Este în linia aceasta Tudor Gheorghe. Dar să ne amintim că în urmă cu cinci ani se lansa cartea "În umbra menestrelului" care era un dialog fantastic între jurnalistul Mircea Pospai şi Tudor Gheorghe, iar 90% din materialul de acolo este ceea ce spunea Tudor Gheorghe, aşa că unii care spun că Tudor Gheorghe este la prima carte poate doar ca semnătură, eu nu accept lucrul acesta", a mai spus Firan, care a precizat că pentru "Scrisul Românesc" este o onoare ca în programul editorial să aibă cartea semnată de Tudor Gheorghe.
La rândul său, poetul Nicolae Coande, secretarul literar al Naţionalului craiovean, a afirmat că volumul este un jurnal de călătorie care arată un Tudor Gheorghe profund îngrijorat de starea de degradare a României. "Sunt doi tipi care se mişcă în cartea asta: unul este Tudor Gheorghe care merge pe coordonatele lui cu spectacolele lui, iar celălalt este interiorizatul Tudor Gheorghe, cel care face inversiuni în sinele său, pentru că ceea ce veţi citi în acest jurnal de călătorie denotă o anumită dualitate a celui care înregistrează. Este un Tudor Gheorghe profund îngrijorat de starea de degradare pe care o vede mergând prin ţară şi nu se poate să nu vezi anumite lucruri care nu îi plac şi le raportezi la lumea pe care o ştiai tu, lume pe care o vede în involuţie sau acea stare de bucurie pe care i-o dă întâlnirea cu oamenii, cei care sunt păstrătorii ethosului naţional. La un moment dat autorul are o replică: 'spectatorii mei sunt foarte inteligenţi, ştiu ce ascultă atunci când eu predau această lecţie de poezie românească'. Este Tudor Gheorghe cel care este nemulţumit de degradarea societăţii româneşti", a spus Coande.
Tudor Gheorghe a afirmat că în momentul în care nu va mai putea cânta va avea ce să facă: va scrie, următoarea carte după cea lansată luni fiind un volum de versuri care va fi lansat în luna decembrie, o carte care va arăta latura "furioasă şi nemulţumită a personalităţii sale". "Se zice că marii scriitori sunt slabi oratori. Sorescu se bâlbăia săracul când vorbea, dar când se aşeza să scrie era genial. Eu nu am să vorbesc precum Sorescu. Mă aflu într-o nouă ipostază, ca scriitor. Am fost întrebat ce o să fac când nu o să mai cânt. Domnii mei, am ce să fac. Această primă carte arată că am ce face după ce nu o să mai cânt, pentru că să fim normali, viaţa e viaţă, anii sunt ani, trec şi când nu voi mai avea vigoare, forţa glasului meu care să pătrundă cu acurateţe şi cu duritate de multe ori în suflete dumneavoastră, atunci mă voi retrage. Nu o să stau să fac play-back-uri după discuri imprimate în tinereţe şi să fiu penibil. Nu. Voi avea luciditatea şi demnitatea să fac pasul înapoi şi să mă retrag şi să scriu. Deja scriu la o altă carte, m-a convins Marius Tucă să scot cartea de versuri pe care o tot amân. Gestul meu de a cânta poezia română este atât de frumos că am avut tăria să mă reneg pe mine ca poet şi să las marea poezie să vorbească prin glasul meu", a spus Tudor Gheorghe.
Cunoscutul artist a povestit că atunci când a fost îndrăgostit şi a scris versuri de dragoste nu avea niciun sens să cânte versurile sale câtă vreme avea scrierile lui Arghezi, Blaga, marii poeţi ai naţiei române. "Am făcut pasul înapoi şi am cântat poezia marilor poeţi. În decembrie probabil o să apară un volum de versuri care va fi destul de agresiv, latura furioasă şi nemulţumită a mea de viaţă în general", afirmat artistul.
Despre cartea lansată luni, Tudor Gheorghe a afirmat că este rezultatul unui drum făcut prin ţară în 'România profundă, România de jos, România bătută la pas', realizată în urma turneului cu un spectacol care se chema "Lecţia" prezentat în peste 45 de orăşele din ţară. "Regret că nu am putut merge şi în alte locuri, dar în multe din locurile unde aş fi vrut să ajung nu mai erau case de cultură. (...) Cultura la ora actuală în orăşelele astea mici înseamnă ziua oraşului, festivalul berii, usturoiului, avem toate festivalurile posibile, de la murături, la gogoşi, tot ce îţi trece prin cap. Primăriile pun o scenă în mijlocul oraşului, vin fetele siliconate, fac play-back-uri, pleacă şi ne notează activitate culturală", a mai spus Tudor Gheorghe.
Artistul Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, dintre care 51 sunt de carieră, şi-a lansat prima carte sub titlul "Vă dau un an din viaţa mea", ce va fi prezentată publicului în cadrul turneului "Toamna Simfonic" care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie.
Prefaţa volumului este semnată de academicianul D.R. Popescu. "Olteanul de la Podari e un magician! Îţi arată, în apusul soarelui, tristeţea zilei, în drum spre noapte, şi după cântatul cocoşilor, zbuciumul beznei de a deveni zi!...Tudor Gheorghe bate la pas, am putea zice, toate judeţele ţării sale, cântă ca un rapsod venit din alte timpuri, în contemporaneitatea noastră şoadă, descreţeşte inimile tinerilor, maturilor, copiilor, bătrânilor, din Constanţa, până la Reşiţa, de la Dunăre la Nistru, de la Oradea la Focşani... Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristeţile oamenilor părăsiţi de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului...Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!... Acum, în 'Tudoriada', descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe", spune D.R. Popescu.
Sursa: AGERPRES