Pentru a monta în premieră “La Sylphide”, balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold, libret după Adolphe Nourrit şi Filippo Taglioni, Opera Naţională Bucureşti l-a invitat pe Johan Kobborg, un apreciat dansator şi în aceeaşi măsură coregraf şi regizor de talie mondială. Artistul a dansat în “La Sylphide” (rolul James, a fost prim-solist la Baletul Regal Danez şi la Baletul Regal din Londra), dar a şi semnat spectacole cu acest balet pe unele dintre cele mai prestigioase scene: în 2005, la Covent Garden, iar varianta sa de la Bolşoi Teatr din Moscova obţinea în 2009 premiul “Masca de Aur” pentru cel mai bun spectacol de balet al anului.
Desigur, în seara premierei spectacolului bucureştean nu putea altcineva să o întruchipeze pe Silfida decât partenera (de scenă şi de viaţă) a lui Kobborg, o balerină ca o silfidă, românca Alina Cojocaru (desemnată în 2010 Balerina Deceniului). Aşa că, la 7 decembrie, de la ora 19:00, pe scena ONB va dansa Alina Cojocaru, iar partener (în rolul lui James) îi va fi prim-solistul de la Covent Garden, Steven McRae, deţinător al Premiului Dancing Times, categoria “Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011). Începând cu a doua reprezentaţie (8 decembrie) şi pe restul stagiunii, personajele celor doi vor fi interpretate de balerini ai ONB.
Desigur, rolul Silfida era de mai mulţi ani în repertoriul Alinei Cojocaru, care a părăsit, împreună cu Johan Kobborg, în vara acestui an, Baletul Regal din Londra, dansând acum pentru English National Ballet.
Potrivit ONB, Kobborg şi-a mărturisit încântarea de a pune în scenă la Bucureşti acest balet: “Este o mare bucurie să montez la Opera Naţională Bucureşti baletul «La Sylphide», unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este, de altfel, primul balet la care s-au folosit poantele, desigur în versiunea franceză a lui Filippo Taglioni, prin anul 1832. Vechea şcoală de balet avea ca scop să provoace emoţii puternice, iar în acest caz visul îl face pe James, personajul principal, să piardă totul. Şi astăzi subiectul este extrem de emoţionant pentru că nu ştim dacă ceea ce se întâmplă este real sau este doar în imaginaţia lui James. Desigur, el explorează, îndrăgostit de această creatură misterioasă, Silfida...”, a spus cel supranumit de cotidianul britanic The Telegraph “dansatorul clasic suprem”.
Un nume de referinţă este şi cel al autoarei scenografiei spectacolului de la Bucureşti: Natalia Stewart, artistă de origine rusă, ea colaborând cu Royal Opera House din Londra, cu faimoşi creatori de balet. S-a inspirat din peisajele Scoţiei, spunînd că pentru Actul I a folosit un interior de castel, căci în această versiune, personajele nu sunt din mediul rural, ca în libretul original, ci nobili. Şi acţiunea nu e situată într-o epocă anume. Pentru costume a folosit motive folclorice scoţiene.
Distribuţia acestui spectacol în actuala stagiune îi include pe mai mulţi artişti, printre care Oana Babuşka, Cristina Dijmaru, Bianca Fota, Bogdan Cănilă, Robert Enache, Shohei Horiuchi, dar şi pe Gloria Barbu, Călin Rădulescu, Camelia Soare. Participă Ansamblul de balet al ONB şi elevi ai Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”.