S-au încheiat înscrierile la preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP, ediţia 2014, care se va desfăşura la Costineşti între 9 şi 12 septembrie, în organizarea Uniunii Teatrale din România – UNITER. Sunt aproximativ 220 de persoane, mai mult ca anul trecut. Selecţionarea prealabilă a participanţilor la concurs va avea loc săptămâna viitoare: pe 15, 16 şi 17 iulie, în două dintre sălile Teatrului Naţional din Bucureşti.
Două jurii vor alege recitalurile şi spectacolele pentru “finala” din septembrie. Vor juriza, la secţiunea Individual, regizorul Radu Afrim – directorul Galei HOP, actorul Marius Manole, criticul şi dramaturgul Mihaela Michailov, iar la secţiunea Grup actriţa Ana Ciontea, criticul Claudiu Groza şi regizorul Theodor-Cristian Popescu.
Tema ediţiei a XVII-a este: “Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj”. Anul trecut, când în fruntea Galei HOP a venit Radu Afrim, acest festival al tinerilor actori a căpătat o altă faţă – o gală nouă în care concurenţii să creadă foarte tare, o gală care să trăiască continuu şi nu doar patru zile de concurs. Concret? S-a născut un spectacol – spectacolul Galei 2013, prezentat apoi în Bucureşti şi în oraşe din ţară. Totodată, Radu Afrim a lucrat cu actorii concurenţi, care au plecat de la HOP, cu siguranţă, mai pregătiţi decât veniseră.
Mi se par extrem de provocatoare cele două propuneri făcute pentru cei de la Individual şi anume să aleagă una din două teme: “1. Luaţi o piesă. De preferinţă celebră. Căutaţi acolo un om despre care se spune că este trist. Chiar tragic. Fă-l să râdă! Fă-ne să râdem cu el! Nu de el (adică nu-l parodia. Pe cât posibil). Schimbă-i perspectiva asupra propriului destin. Poate-l pui sub o altă zodie. Nu-i lua însă vorbele (dacă vrei să vorbească!). Lasă-i-le, dar rescrie-l pe el. Dinăuntru înspre afară. Dacă el era cel trist dintre cei fericiţi, fă-l măcar cel mai «happy» dintre cei trişti. Motivaţia o găseşti tu!” şi “2. Acesta nu e un «Selfie». Alege una dintre fotografii (postate pe www.uniter.ro, https://www.facebook.com/UNITERoficial şi https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor). Intră în povestea ei. Eşti acolo, în ea. Sau eşti martor. Timpul şi locul îl alegi tu. Scrie un monolog la persoana întâi, scrie o situaţie sau roagă un amic dramaturg s-o facă, roagă-l pe Cehov să rescrie povestea fotografiei cu tine acolo. Imaginează-ţi ce s-a întâmplat înainte şi după, descurcă-te!”. Momentul pregătit trebuie să aibă maximum 15 minute.
La secţiunea Grup au fost înscrise, conform condiţiilor, spectacole cu piese scurte şi care să nu depăşească 45 de minute, iar distribuţia să fie de cel mult zece actori. Au putut să se înscrie tineri care au absolvit facultatea începând cu promoţia 2010.