x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Braşov, teatrul e din nou în sărbătoare

La Braşov, teatrul e din nou în sărbătoare

de Maria Sârbu    |    13 Noi 2014   •   17:23
La Braşov, teatrul e din nou în sărbătoare
Sursa foto: Alex Iures

Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov organizează, între 24 şi 30 noiembrie, cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană. Putem spune că în oraşul de la poalele Tâmpei va fi sărbătoare. Acest eveniment teatral ar fi cel mai iubit de braşoveni, potrivit unui sondaj realizat acum câţiva ani, aşa că festivalul îi bucură pe spectatori, cu atât mai mult cu cât sala mare, unde are loc, a fost renovată de curând. Timp de şapte zile publicul va putea vedea spectacole din Bucureşti şi din ţară, regizate pe texte contemporane de Alexandru Dabija, Ion Caramitru, Claudiu Goga, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Florin Piersic Jr ş.a. Teatrul gazdă a pregătit cu acest prilej trei noi spectacole - “American Buffalo” de David Mamet, regia Vlad Massaci, “Olenka” de Vasili Sigarev, regia Sânziana Stoican şi “Povestiri alese” de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu.

Deschiderea festivalului va avea loc la 24 noiembrie, cu producţia Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, “Acasă, în miezul verii” de Tracz Letts, regia Claudiu Goga. Au fost selecţionate, de asemenea, “Un pic prea intim” de Rajiv Joseph, regia Cristi Juncu (Teatrul Nottara), “Bârfe, zvonuri şi minciuni” de Neil Simon, regia Ion Caramitru (Teatrul Naţional Bucureşti), “Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ştefănescu, adaptare după romanul “Moromeţii” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija (Teatrul ACT),”Acasă la tata” de Mimi Brănescu, regia Vlad Massaci (Teatrul de Comedie), “Tom şi Jerry” de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr. (Teatrul Metropolis).

După festivitatea de premiere, din data de 30 noiembrie, va fi prezentată, ca spectacol de gală, feeria muzicală “Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, pe muzica Adei Milea şi a Ancăi Hanu (Teatrul Naţional Cluj-Napoca).

Potrivit organizatorilor, Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la  Braşov este “un festival de tradiţie”. A fost iniţiat 1978 şi de-a lungul timpului a căpătat notorietate, chiar dacă pentru o perioadă a fost întrerupt. Dedicat dramaturgiei contemporane, festivalul cu acest specific este “unic în România”. În orice condiţii, s-a păstrat componenta competitivă, iar premiile se acordă pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenograf, cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol. Există şi premiul special al Juriului.

Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov a fost înfiinţat în 1946 cu denumirea “Teatrul Poporului”, iar trei ani mai târziu  botezat “Teatru de Stat”. În 1967, marele regizor Sică Alexandrescu, pe atunci director aici, îi dă denumirea de “Teatru Dramatic”. Apoi, în 1994, pentru a cinsti memoria acestui creator şi mentor, instituţia primeşte numele Teatrul “Sică Alexandrescu”.

×