Lucrările de refacere a clădirii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) sunt realizate în proporţie de aproximativ 70%. Funcţionează patru noi săli de spectacole, sunt în lucru alte două (Sala Mare şi sala în aer liber), au apărut spaţii expoziţionale, dar numărul angajaţilor este mult mai mic decât acum opt ani, bunăoară, când existau doar trei săli de joc. De aceea, directorul general al Naţionalului, Ion Caramitru, a cerut primului ministru al Guvernului României, care a vizitat de două ori şantierul, arătându-se “mulţumit”, “o nouă viziune asupra colectivului” TNB, care va avea mai multe responsabilităţi.
La conferinţa de presă de vineri, organizată cu prilejul anunţării proiectelor pentru 2014, căci abia spre sfârşitul lunii ianuarie Naţionalul a aflat de la Ministerul Culturii ce buget are pentru acest an, Ion Caramitru a menţionat cauzele neangajării altor persoane: legea nu permite. Dacă în 2005 erau 500 de angajaţi, acum în schemă sunt “oficial” 395, dar de fapt lucrează mai puţini. Directorul a precizat că mai sunt 32 de posturi vacante, rămase de mai înainte, care ar putea fi ocupate “prin aprobarea Guvernului”. În trupă sunt angajaţi peste 60 de actori, dar lucrează “sub definiţia de colaborator” 89 de artişti, majoritatea cu vârste sub 35 de ani. Directorul ar dori ca astăzi, în TNB, să fie angajaţi vreo 40 de actori tineri. E numărul necesar pentru alcătuirea unui repertoriu solid, iar aceşti oameni “să primească un salariu şi nu un contract pe spectacol, dintr-un fond care se deduce din bugetul general care este foarte redus”, potrivit lui Ion Caramitru.
Legea permite, în momentul de faţă, angajarea “unu la unu; dacă unul pleacă, unul vine în loc”. Doar un singur tânăr actor a fost angajat astfel. Mai există două posturi – categoria 1 A; e cea mai înaltă categorie posibilă, după cum preciza Caramitru, dar legea “nu permite ca postul de 1 A să fie împărţit în două posturi de categorii mai mici, lucru care pe vremuri se putea”. Un post e vacant prin demisie şi altul prin suspendarea contractului actriţei Maia Morgenstern, care a fost numită director general la Teatrul Evreiesc. Acest post rămâne liber însă câtă vreme cunoscuta actriţă este director. TNB va căuta o soluţie totuşi...
Ion Caramitru a anunţat un program dedicat tinerilor artişti: 9G (Noua Generaţie), a anunţat şi proiectele pentru 2014. Deşi “captivi ai sistemului bugetar”, s-a lucrat în avans cu regizorul Radu Afrim, al cărui spectacol “Hoţi” de Dea Loher va avea premiera oficială la 5 februarie, fiind astfel prima producţie a Naţionalului în noul an. “Nu ştiam ce fonduri vom avea, dar ştiam că e un creator de excepţie şi ne-am bazat pe el. A mai făcut aici două spectacole de succes; am bătut palma şi iată-ne cu un spectacol care se înscrie în anul 2014”, a spus Caramitru, remarcând textul “răvăşitor” purtând amprenta unui creator care “ocupă un spaţiu extrem de privilegiat în teatrul românesc de astăzi”.
“Hoţi” a fost montat la “Studio”, fiind primul spectacol care foloseşte spaţiul de tip arenă al acestei săli, cu care publicul nu s-a mai întâlnit aici de peste trei decenii, cât a funcţionat Opereta.
Distribuţia include nume cunoscute din TNB şi nume ale unor actori consacraţi ale altor scene, dar şi nume ale unor foarte tineri actori, care s-au remarcat la Gala HOP în 2013. Aceştia sunt: Marius Manole, Aida Avieriţei, Liliana Ghiţă, Mihai Călin, Medeea Marinescu, Cornel Scripcaru, Ana Ciontea, Claudiu Bleonţ, Diana Roman, Irina Antonie, Natalia Călin, Conrad Mericoffer, Diana Dumbravă. Scenografia spectacolului este creaţia Andreei Săndulescu, iar muzica aparţine lui Vlaicu Golcea.
La Sala Studio va fi realizat şi spectacolul “Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Aleksandr Morfov, cel care a montat la TNB “Vizita bătrânei doamne”, premiera urmând să aibă loc în aprilie. Tot aici e programată punerea în scenă a piesei româneşti “Dumnezeu se îmbracă de la second hand” de Iulian Margu.
La noua sală Pictura va monta Felix Alexa: “Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, cu premiera în primăvară. La Sala Atelier este în pregătire un spectacol după “Anonimul veneţian” de Giuseppe Berto – spectacol-experiment sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”.
Calendarul prevede şi un spectacol al Gianinei Cărbunariu, cu piesa ei “Tigrul”, dar şi un spectacol al lui Bobi Pricop (text în studiu).
Programul căruia TNB îi va acorda o atenţie maximă, după cum s-a anunţat, Noua Generaţie de Creatori de Teatru – 9G se va derula la Sala Mică, în actuala stagiune urmând să se desfăşoare două proiecte.
Citește pe Antena3.ro