x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Lucreţia Ciobanu Portul popular

Portul popular

de Carmen Anghel    |    Luminita Ciobanu    |    07 Apr 2008   •   00:00

A purtat, întotdeauna, cu mândrie, costumul popular moştenit de la străbunii din Mărginimea Sibiului.

A purtat, întotdeauna, cu mândrie, costumul popular moştenit de la străbunii din Mărginimea Sibiului.

Portul popular este pentru Lu­creţia Cio­banu sfânt. “Când aveam vreo 15 ani­şori mă îmbrăcam în costum popular în fiecare sâmbătă, pentru că toţi studenţii ve­neau la Liga Culturală. Liga era deasupra, în clădirea Teatrului Bulandra, la etajul V, la Tinerimea Română. Por­tul popular a rămas port popular pentru că pe noi, sibienii, dacă plecăm de la alte improvizaţii, nu ne su­portă ai noştri.”

 

ŢINUTĂ. “Ştiu că oda­tă, la fusta albă, în loc de ajur-cusut l-am făcut cu negru şi m-au bârfit, să nu mai apar cu alea. «Să te îmbraci cum e por­tul». Din păcate – spune Lucreţia Ciobanu cu tristeţe – multe materii prime folosite la lucrul costumului popular au dispărut. Acele şifoane venite din Austria pentru ie atât de fin se lucrau cândva, şi nu se mai lucrează. Goblenul e puţin spus. La un moment dat, la Sighişoara am primit o ie făcută la maşină, nu de mână. Am primit-o când nu mai aveam de unde lua. Oamenii mai au, dar le ţin în ladă.”

 

TRADIŢIE. “La bi­serică se poartă acele costume frumoase. Atunci, costumele ţinute în ladă, pentru că nu se mai fac, sunt îmbrăcate şi păstrate cu grijă. Când eram noi copii, în aceste costume se muncea la câmp. Pălăriile de soare se poartă încă. Fe­meile nu le lasă toată vara. Sunt îm­pletite foarte fin, dar nu mai sunt pă­lăriile care erau atunci. Acelea erau împletituri fine din paie de orez. Acum nu se mai fac. Co­mâ­nace, aşa se numeau acele pălării.”

 

Vârf de deal

“Odată eram la Loman, dormeam într-o casă, în camera de oaspeţi. Pe la noi, uşile nu se-ncuie. M-am trezit din cauza unei bătăi la uşă. Era un sat în vârf de dealuri. Întreb: «Cine e?». Zice: «Om bun!». «Intră şi scuză-mă», eram în plapu­mă. O masă pusă de Sărbă­tori. Şi… intră vreo patru, cu cojoacele brumate. S-a făcut frig în casă. «Am venit să vedem de-adevărat dacă sunteţi aici. Noi suntem de pe valea asta, suntem nu-mai păstori. Valea asta ţine 40 de kilometri.». Şi au ră­mas ciobanii mei trei zile cu mine în Loman, fără or­ches­tră. Mi-au spus: «Nouă nu ne trebuie or­chestră. Noi te vrem pe dumneata».”

×