x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Banii clanurilor

Banii clanurilor

de Sorin Roşca Stănescu    |    09 Sep 2013   •   11:10

Banii clanurilor pot fi adusi acasa. Se estimeaza ca, in cei douazeci de ani, avutia publica a fost fraudata cu o suma de aproximativ 80 de miliarde de euro. Nu toti acesti bani mai exista. Dar ceea ce este depus in conturi in strainatate, in paradisurile fiscale de pe intreg mapamondul, reprezinta totusi atat de mult, incat daca aceast urias tezaur ar fi repatriat, Romania nu ar mai avea sub nicio forma nevoie de vreo asistenta a Fondului Monetar International ori a Bancii Mondiale. Iar investitiile, pentru o lunga perioada de timp, ar fi garantate. Cine dispune de aceste zeci de miliarde de euro si cum ar putea fi ele accesate de statul roman?

In principiu, proprietarii societatilor offshore si posesorii de conturi fac parte din clientela diferitelor partide sau chiar din staff-urile acestora. Sunt persoane care, intr-un fel sau altul, in mod direct sau indirect, au avut acces la ceea ce, generic, se numesc resure. Prin intermediul unor contracte cu statul. Fie contracte frauduloase de privatizari, fie de furnizare a unor materiale si servicii. Ca sa nu mai vorbim de constructii. Sau de asa-zisul comert cu energie. Alti imbogatiti ai ultimelor doua decenii, care isi ascund averile in paradisuri fiscale, sunt capi ai politicii de la Bucuresti sau chiar baroni locali care au incasat, sub forma de mita, sume uriase. Pe care trebuiau, de-a lungul timpului, sa le ascunda undeva.

Nu toti oamenii de afaceri, ci doar o mica parte dintre acestia - ma refer la cei care s-au locat in paradisuri fiscale – sunt persoane certate cu legea. Multi au facut-o pur si simplu pentru a beneficia de impozite si taxe mai mici sau pentru a beneficia de mai multa discretie in ceea ce priveste propriile operatiuni comerciale. Dar nu la acestia ma refer eu, ci la tradatori. La cei care au sifonat averea publica si care detin afara sume de bani care insumeaza zeci de miliarde de euro. Cum pot fi adusi acesti bani in tara? Cum s-ar putea, intr-o forma sau alta, ca Romania sa-i recupereze? Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta o provocare politica cat se poate de reala si de actuala.

Pentru a raspunde, fara sa inventam noi roata, trebuie sa vedem cum au procedat alte state. In doua feluri: fie i-au identificat pe proprietarii de conturi si i-au strans cu usa prin intermediul Fiscului ori a instrumentelor de cercetare penala, fie i-au stimulat, prin diverse inlesniri, sa aduca banii in tara. In principiu, Romania poate accesa oricare dintre cele doua modalitati. Pentru ca, in acest moment, toti posesorii de conturi din strainatate pot fi cunoscuti. Fie raspunzand invitatiei cancelarului Angela Merkel si primind astfel de la autoritatile germane toate informatiile, fie facand apel la banca de date furnizata de Edward Snowden, traitor acum la Moscova. Ai strange insa cu usa pe cei care au fraudat statul roman fie si numai prin evaziune fiscala este o operatiune meticuloasa, anevoioasa, dificila. Mult mai simpla si mai eficienta poate fi amnistia fiscala. Statele care au operat cu amnistia fiscala au acordat un termen rezonabil posesorilor de conturi in strainatate in vederea repatrierii, in anumite conditii, a banilor. In analiza urmatoare voi reveni cu detalii.

Sursa: CorectNews

×