x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce aş fi vrut să îl întreb, aseară, pe domnul Robert Cazanciuc

Ce aş fi vrut să îl întreb, aseară, pe domnul Robert Cazanciuc

de Serban Cionoff    |    26 Ian 2017   •   11:01
Ce aş fi vrut să îl întreb, aseară, pe domnul Robert Cazanciuc

Am urmărit și aseară, cu deosebit interes, dezbaterea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, așa cum o fac nu de azi de ieri. Cu atât mai mult cu cât emisiunea a avut o temă de marcată actualitate și anume cele două ordonanțe supuse dezbaterii publice de Ministerul Justiției. Și nu cred că greșesc atunci când spun că un moment de vârf al ediției de aseară a ,,Sintezei zilei’’ l-a reprezentat consultarea în direct a telespectatorilor în legătură cu întrebarea cea mai potrivită pentru a fi pusă la un referendum național. Cât privește întrebarea pe care a repetat-o cu deplină îndreptățire Mihai Gâdea- cine ar trebui să suporte plata amenzii pe care o va aplica CEDO țării noastre, eram cât pe ce să sun pentru a–mi spune părerea, dar m-am oprit din motive pe care le voi spune ceva mai departe.

Ca să nu mai lungesc vorba, nu vreau vă mai spun decât că, dacă aș fi intervenit în dezbatere, luam ca punct de plecare întrebarea pusă de un tânăr telespectator- Cristian, dacă nu mă înșel- care le-a solicitat invitaților emisiunii să spună dacă, atunci când au avut anumite poziții în sistemul justiției, puteau face mai mult pentru a nu se ajunge într-un asemenea impas? Împrejurare în care, fără doar și poate, cel vizat în mod cu totul deosebit era Robert Cazanciuc, fostul ministru de justiție în cabinetul Victor Ponta, și la care domnia sa a răspuns prin niște cam bâlbâite ziceri despre nu mai știu ce lucruri care trebuiau făcute pentru buna selecție a magistraților. Căzând, după asta, într-o tăcere deplină și irevocabilă.

Recunosc, cu greu m-am putut stăpâni să nu sun și să îi spun, fără menajamente, domnului fost ministru de justiție, ceea ce cred despre răspunsul său. M-am oprit, însă, gândindu-mă că intervenția mea putea încinge spiritele și ar fi putut crea o stare de tensiune care ar fi perturbat dezbaterea. De aceea, profit de ocazie și spun aici ceea ce aveam de spus. Așadar, dacă tot a vorbit domnul Robert Cazanciuc despre unele probleme care țin de selecția magistraților, haideți să punem punctul pe ,,i’’! În acest caz, doresc să îi reamintesc fostului ministru de justiție faptul că, în perioada mandatului său, le-a promis procurorilor că nimeni și cu nici-un preț nu îi va clinti din corpul magistraților. Acolo unde, cu de la sine putere, i-a băgat ministra de sinistră amintire, Monica Macovei, astăzi euro-pârâcioasă de rușinoasă notorietate. Măsură, prin care s-a dat procurorilor frâu liber, așa încât au putut și, din păcate, încă mai pot, să impună judecătorilor sentințele pe care le-au stabilit ei, procurorii. Iată de ce, continui să cred că aducerea în discuția cu fostul ministru și procuror, Robert Cazanciuc, a acestui subiect (recunosc, foarte delicat) era perfect îndreptățită, cu atât mai mult cu cât, în deschiderea emisiunii, a fost evocată crunta nedreptate căreia i-a căzut victimă doamna Viorica Vișan, pe care procurorul Constantin Plăcintă a condamnat-o pe această femeie la ani grei de temniță, fără însă a avea măcar o singură probă, că ea ar fi comis un asasinat.

Cazul Vioricăi Vișan nefiind o excepție, ci doar unul dintre abuzurile pe care cu greu le-m am putea numi doar ca ,,erori judiciare’’, așa după cum au demonstrat-o numeroase anchete realizate de reporterii postului Antena 3 și ai Jurnalului Național. Realitate pe care o confirmă verdictele venite, în regim de ,,foc continuu’’, de la CEDO și de pe urma cărora visteria statului plătește enorme sume de bani ca despăgubiri pentru cei nedreptățiți. Cât despre declarațiile procurorului general, Augustin Lazăr, care a calificat proiectul de ordonanță privind grațierile drept ,,o utopie’’, acestea nu fac decât să (re)confirme aroganța, suficientă și agresivă, pe care o afișează casta procurorilor care și-au păstrat statutul de magistrați. Reprezentând, totodată, un răspuns dat ministrului Florin Iordache- în logica lui ,,ochi pentru ochi, dinte pentru dinte’’- pentru că și-a permis să afirme că ,,procurorii lucrează sub autoritatea Ministerului de Justiție’’.

De aici, găsind și răspunsul la întrebarea despre cei care ar trebui să suporte achitarea amenințătoarei amenzi care ne-ar putea veni din partea a CEDO, cu sau fără permisiunea președintelui Klaus Iohannis. Un răspuns corect la întrebarea fiind, cu siguranță, acesta:și din sumele care vor intra la bugetul de stat, după ce va fi adoptată și își va produce efectele Legea răspunderii materiale a magistraților. Act normativ căruia domnul procuror (și fost ministru al justiției), Robert Cazanciuc i se opune categoric, așa cum a făcut-o și recent într-o intervenție publicată într-o gazetă apropiată justițiarilor băsisto-iohannisiști.

În rest, nu vreau și nici nu am de ce să îi contest domnului Robert Cazanciuc meritul de a fi făcut, în emisiunea de aseară, o documentată trecere în revistă a modului în care operează procedurile de grațiere în mai multe state din lume. Deși, sincer vorbind, aș fi apreciat și mai mult intervenția domniei sale, dacă ar fi binevoit să adauge acestei analize comparate fie și o singură referire directă la aceste subiecte care țin de expertiza sa ministerială.

×