x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu laptopul la toaletă

Cu laptopul la toaletă

de Tudor Octavian    |    27 Iul 2009   •   00:00



● Unele inovaţii în ingienă, cum ar fi bunăoară cititul la closet, vor deveni, dacă nu cumva au şi devenit, temă în cercetarea medicală. Nu aş fi foarte mirat dacă savanţii din California, despre care ştim că descoperă zilnic ceva, vor desluşi legătura dintre constipaţie şi cititul thrillerelor în wc sau rolul benefic al lecturii tabloidelor în defecaţia muncită. O ştire despre un obicei de ultimă generaţie, acela al lucrului la laptop în toaletă, m-a stârnit, mi-a pus imaginaţia la treabă. Totuşi, oricât de mult ar intra în vieţile noastre digitalul şi virtualul, câteva din îndeletnicirile tradiţionale din closet nu vor deveni niciodată virtuale.

● Un domn în etate a început să strângă, fără să ştie familia, bani pentru locul de veci ieftin, pentru nişte fune­ralii decente şi pentru maladiile care vin o dată cu bătrâneţea. La un moment dat, tot aşteptând să se îmbolnăvească şi să moară, şi-a numărat economiile şi cu cei cincizeci de mii de euro strânşi din tot felul de constrângeri şi zgârcenii a intrat în afaceri şi a făcut bani. Suficient de mulţi ca să se gândească apoi la un cavou la Bellu şi la nişte parastase să crape toată ţara de invidie.

● În multe muzee mici din străinătate se face economie la electricitate. Orbecăi pe un coridor în semiîntuneric şi, dintr-o nişă sau de după un colţ, auzi un tuşit prevenitor şi dai de un negru cu albul ochilor belit, în stare de veghe. În zilele cu public puţin, cu turişti timizi rătăcind de la un etaj la altul, situaţia e cinematografică. Părăseşti muzeul urmărit de duhul momâilor înţepenind ore de-a rândul în scaun şi în bezna economiei, pentru o leafă de supravieţuire în strâmtorările şi mai mari de acasă. Unii însă în nişte uniforme de generali de coridor, care fac senzaţia de absurd şi mai persistentă.

● Fetiţa mea are ochii Andreei Marin, spune o mămică. Băieţelul meu are bărbia ascuţită, ca Dan Diaconescu, spune altă mămică. Din aproape în aproape, se poate alcătui portretul perfecţiunii din nasul Mihaelei Rădulescu, buzele Elenei Băsescu, fruntea Ginei Pistol, pieptul Alinei Plugaru, picioarele Loredanei, coafura à la Ritzi, unghiile Andrei, poponeaţa Andrişanei...

● Omul civilizat, cu obiceiurile lui igienice şi urbane, semănând a ritual, le pare localnicilor dintr-un trib din Mauritania un primitiv, incapabil să ducă un trai normal, adecvat locului, cum e traiul lor.

● Cele mai multe dintre urâtele de la 60 de ani sunt frumoasele de la 23 de ani. Cred că multe din sclifoselile divelor şi zânelor, care se ţin de etaloane ale desăvârşirii, s-ar mai împuţina dacă, uzitând de un program de computer interesând schimburile aduse de trecerea timpului în fizionomie, cineva s-ar îndura şi le-ar compune, chipurile, la trecerea în vârsta a treia, în contratimp cu un ideal de frumuseţe într-o continuă schimbare.

×
Subiecte în articol: editorial