x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președinta Georgiei a blocat legea „agenților străini” care a provocat proteste uriașe în țară

Președinta Georgiei a blocat legea „agenților străini” care a provocat proteste uriașe în țară

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2024   •   22:00
Președinta Georgiei a blocat legea „agenților străini” care a provocat proteste uriașe în țară
Sursa foto: Hepta

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a blocat legea „agenților străini” care a provocat proteste uriașe în țară. Ea a spus că legea servește intereselor Rusiei. Totuși, politicienii din majoritatea parlamentară pot relua procedurilor pentru a vota legea din nou.

Președinta Georgiei a respins legea care a declanșat săptămâni de proteste de stradă, potrivit BBC. Marți, parlamentarii au adoptat legea controversată care cere ONG-urilor și presei independente care primesc peste 20% din finanțare de la donatori străini să se înregistreze ca organizații „care reprezintă interesele unei puteri străine”.

Salome Zourabichvili a spus că legea „în esența și spiritul ei, este fundamental rusească” și un obstacol în calea Georgiei către aderarea la UE.

Veto-ul președintei este doar simbolic, deoarece partidul premierului are destui membri în parlament pentru a-l anula prin organizarea unui nou vot. De asemenea, premierul Irakli Kobakhidze a anunțat că este dispus să negocieze cu reprezentanții protestatarilor pentru a modifica legea.

Criticii spun că legea este inspirată din legislația autoritară pe care Rusia o folosește pentru a zdrobi disidența. În plus, legea ar putea deveni un obstacol pentru aderarea Georgiei la UE. Georgia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×