x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diversiunea cu Stenograma

Diversiunea cu Stenograma

de Ion Cristoiu    |    12 Iun 2007   •   00:00

Traian Băsescu a folosit pretextul aşa-ziselor informaţii pe surse pentru ca opinia publică să ia cunoştinţă de denunţarea situaţiei din PNL. Desigur, Traian Băsescu putea s-o facă şi in Declaraţia de Presă. N-a făcut-o din două motive.



In Declaraţia sa de presă de vineri, 8 iunie 2007, după ce şi-a exprimat ingrijorarea in ce priveşte funcţionarea Guvernului, Traian Băsescu s-a proptit pe neaşteptate intr-o precizare: "Inţeleg că, pe surse, din delegaţia PNL au plecat foarte multe afirmaţii legate de faptul că aş fi spus că nu mă voi lăsa pănă nu dărăm Guvernul Tăriceanu. Aş aminti sursei că preşedintele nu poate schimba un Guvern, cu atăt mai puţin il poate dărăma şi, in acest sens, fac public un apel la PNL să fie de acord să dau publicităţii stenograma discuţiilor dintre mine şi Partidul Naţional Liberal. Stenograma este realizată. Dacă primesc acordul oricui din delegaţia care a fost la Cotroceni astăzi, aş vrea să fac publică această stenogramă, pentru că ea arată un mod de lucru al PNL-ului: minciuna. Minciuna constantă, dezinformarea, profitănd de faptul că are capacitatea de a transmite mesaje".
Am irosit atăt de mult spaţiu cu acest fragment din scheciul prezidenţial pentru a da cititorilor şansa de a inţelege cum se pune la cale o diversiune măruntă, dar de mare eficienţă in Romănia guguştiucilor politici.
Precizarea naşte căteva nedumeriri:
1) In intervalul dintre plecarea Delegaţiei PNL de la Cotroceni şi momentul Declaraţiei au trecut doar căteva ore.
Din căte ştiu, nici o agenţie de presă serioasă n-a difuzat ştirea potrivit căreia surse din interiorul Delegaţiei PNL ar fi susţinut că preşedintele a declarat că nu se va lăsa pănă nu va dărăma Guvernul.
2) De unde şi pănă unde atăta revoltă la o asemenea informaţie, ştiut fiind că Traian Băsescu a convocat partidele la Cotroceni tocmai pentru a dărăma Guvernul Tăriceanu? O spune pe faţă in Scrisoarea adresată partidelor, prin care le cheamă să dezbată formarea unui nou Guvern. Un nou Guvern e imposibil fără dărămarea celui actual.
2) Textul se vrea expresia unei adănci nelinişti că opinia publică l-ar putea surprinde in flagrant delict de incălcare a Constituţiei.
De cănd şi pănă cănd amantul terfelirii Constituţiei pe faţă se arată atăt de grijuliu cu imaginea de respectuos al Legii fundamentale?!
Două ore mai tărziu, Cotrocenii au dat publicităţii Stenograma discuţiilor dintre Delegaţia PNL şi Traian Băsescu. Ziare, televiziuni s-au intrecut s-o reproducă imediat ca pe un material senzaţional.
Fie şi la o simplă lectură, Stenograma ne oferă o virulentă critică adusă de Traian Băsescu PNL-ului condus de Călin Popescu Tăriceanu de pe poziţiile partizane ale PLD.
Diversiunea işi arată imediat dedesubturile nespălate:


Traian Băsescu a folosit pretextul aşa-ziselor informaţii pe surse pentru ca opinia publică să ia cunoştinţă de denunţarea situaţiei din PNL. Desigur, Traian Băsescu putea s-o facă şi in Declaraţia de Presă.
N-a făcut-o din două motive:
1) N-a vrut să fie ţinta unor noi acuzaţii că se amestecă anticonstituţional in viaţa unui partid.
2) Prezentată ca un material secret, dar mai ales ca urmare a unui scandal, Stenograma, şi prin ea atacarea PNL, a avut parte de un impact mediatic răsunător.
Dincolo de confirmarea adevărului că Traian Băsescu e un dibaci manipulator al presei noastre, ştiindu-i foamea de senzaţional şi, indeosebi, lipsa de spirit critic, diversiunea ne dezvăluie tălcul intregii tărăşenii cu formarea unui guvern PNL-PD-PLD.
Dată publicităţii, Stenograma e o denunţare a actualei conduceri a PNL de pe poziţiile PLD.

Nu intămplător, preşedintele insistă in cursul discuţiilor pe ceea ce domnia sa numeşte eroarea de a da afară din partid Grupul Stolojan.
Ştia deja că Stenograma va fi făcută public şi, astfel, PNL va fi prezentat opiniei publice drept un partid care şi-a inlăturat partea cea mai bună de dragul oligarhilor care conduc acum partidul.
In plus, prin difuzarea Stenogramei işi găsea argumentarea calomniei cu partid mincinos.
Diversiunea a reuşit:
1. Pentru că reacţia conducerii a fost dezastruoasă.
2. Pentru că presa rămăne mai departe la discreţia manipulărilor prezidenţiale prin incapacitatea de a trece prin filtrul critic tot ce spune Traian Băsescu, fără să-şi pună o clipă problema că e vorba de minciună.
Popoarele au nu numai soarta, dar şi preşedinţii pe care ii merită.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl stenograma