Inițiativa debutează cu vernisajul expoziției de grup „Libertate. Corp. Rezistență.”, care se va deschide pe 24 mai 2024, în cadrul Festivalului de Artă Contemporană „BUNA” din Varna, Bulgaria (24 mai - 2 iunie 2024). „BUNA” este un festival internațional descentralizat, ce sprijină dezvoltarea scenei vizuale contemporane bulgare și internaționale. Tema festivalului de anul acesta este „Natura relațiilor”, iar curatorul ediției este Irina Batkova. „BUNA” va avea loc în centrul vechi al Varnei și va include peste 40 de organizații locale și internaționale, prezentând expoziții, intervenții urbane, spectacole sau conferințe.
În cadrul expoziției „Libertate. Corp. Rezistență.”, vor fi prezentate lucrări ale artiștilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristina Irian, Alexandra Dumitrescu, Dragoș Dogioiu, Emil Cristian Ghiță și Raluca Paraschiv, curatoriate de Raluca Oancea.
Tema centrală constă într-o analiză a schimbărilor în corpul politic, social, artistic, realizată și cu ajutorul arhivelor de fotografie (publice sau personale), cu scopul de a evalua critic istoria recentă. Acest demers a fost inițiat odată cu crearea bazei de date online „Arhivele Litoralului” de către Forumul Artelor Vizuale.
Accentul expoziției cade pe schimbările apărute la nivelul corpului politic, social, artistic și biologic, declanșate de Revoluția din Decembrie 1989. Artiștii atent selectați de curatoarea Raluca Oancea abordează tema libertății în contextul asocierii dintre corp și libertate, analizând corpul ca organism, structură sau material artistic, prezentând în premieră aceste lucrări publicului din Bulgaria. Lucrările propuse subliniază legătura dintre corp și libertate, în care corpul devine o puternică armă pentru cucerirea libertății – fie ea politică, de exprimare sau de gen.
Conceptul de libertate este asociat și cu ideea de „chemare”, ce poartă semnificații socio-politice sau metafizice, de la „chemarea” așteptată de români în regimul ceaușist pentru a putea părăsi granițele țării, până la explorarea artistică și antropologică, în care participanții explică sensul personal pe care îl atribuie acestui concept.