x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dupa 20 de ani

Dupa 20 de ani

de Radu Tudor    |    29 Oct 2005   •   00:00

Depistarea in Israel a doi membri Hamas care au studiat Stomatologia in Romania redeschide un subiect serios pentru noi. Acela privind relevanta surselor arabe racolate inainte de 1989.

Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista din cadrul Departamentului Securitatii Statului a fost creata in anii ’70, pentru a preveni si combate terorismul in Romania. Dupa atentatul de la München din 1972, veneau semnale privind acutizarea conflictului palestiniano-israelian. Romania era unul din putinele state din blocul comunist ce avea relatii diplomatice cu Israel, in paralel cu o cooperare politica, economica si militara ampla cu lumea araba. Am fost printre primii care au recunoscut Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si care l-au primit pe Yasser Arafat ca pe un sef de stat. Mii de studenti musulmani studiau la Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi.

La Neptun, au avut loc in 1986, se pare, primele discutii oficiale intre israelieni si palestinieni.

Cu toate acestea, obiectivele israeliene si americane de la noi au fost amenintate in ultimii 30 de ani. Relatiile de exceptie ale lui Ceausescu in lumea araba nu au ferit tara noastra de atentate. In 1984, un diplomat iordanian a fost ucis de un terorist al organizatiei Abu Nidal la Hotel Bucuresti. In 1985, doi ofiteri USLA au murit la datorie in Grozavesti, incercand sa dezamorseze o bomba plasata intr-o masina de un membru al organizatiei Fratii Musulmani, iordanianul Atef Saleh Salah Al-Zouabi. Cazul acesta devine brusc relevant dupa 20 de ani.

Am amintit doar aceste doua cazuri pentru a demonstra ca fanatismul nu tine cont nici de relatii politice, nici de prietenii.

Revenind la cei doi dentisti Hamas, arestarea lor ne demostreaza un fapt. Ca in terorism informatiile pot fi relevante pana la moartea suspectilor. Exploatarea surselor trebuie mentinuta peste ani. Serviciile israeliene de securitate ne cer acum date relevante despre cei doi. Au fost ei supravegheati suficient? Se pare ca da.

S-a spus ca unele surse racolate de Securitate din randul comunitatii arabe inainte de 1989 n-ar mai fi relevante. Racolari s-au facut, intr-adevar, si in ultimii 15 ani. Mai proaspete, mai eficiente. In cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak, presedintele Basescu a afirmat: "Ghinionul rapitorilor a fost ca unul dintre cei vizati pentru gazduirea ostaticilor studiase in Romania". Suficienta aluzie, nu-i asa?

Cat timp s-au aflat in tara noastra, cei doi, Nazmi Hussein si Abdel Salam Zidan, nu au adus atingere sigurantei nationale. Au fost probabil simpatizanti Hamas si atat. In 1994 au parasit Romania. Ei s-au aflat insa in plasa lui Ali Moh’d Oglah Al Matar, un iordanian fundamentalist. Al Matar a fost unul din fondatorii Asociatiei Studentilor Musulmani din Romania in 1991, devenita Liga Islamica si Culturala din Romania in 1995. Ambele organisme aveau numerosi simpatizanti ai Fratilor Musulmani si ai Hamas.

Al Matar a fost expulzat in anul 2000, la propunerea SRI, cu interdictia de revenire pe cinci ani. Anul trecut interdictia a fost extinsa la 15 ani.

Toate informatiile duc spre concluzia ca dentistii Hamas si-au inceput activitatea terorista propriu-zisa dupa ce au parasit tara noastra.

Informatii de ultima ora arata ca Al Matar, Nazmi Hussein si Salam Zidan s-au intalnit in Iordania, Israel si Turcia cu nimeni altul decat cu Al-Zouabi, autorul atentatului din Grozavesti, expulzat din tara noastra in 1987. Pentru ce, este evident. De altfel, Al Matar a incercat din rasputeri sa-l aduca pe teroristul Al-Zouabi in Romania. Fara succes insa.

Dupa 20 de ani, lucrurile se leaga din nou, dar nu pe teritoriul nostru. Si asta e bine. Sa fie la ei, vorba romanului.
×
Subiecte în articol: editorial romania